Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Citigroup очаква златото да поскъпне към $3000 за унция през следващите месеци

Златото може да достигне 3000 долара за една унция през следващите 6 до 18 месеца заради увеличаване на инвеститорския интерес на фона на очакванията, че Федералният резерв в крайна сметка ще намали лихвените проценти, посочи Citigroup, като това е поредна банка на Уолстрийт, която повишили прогнозите си за благородния метал, съобщава Блумбърг.

Анализаторите на Citigrup, водени от Аакаш Доши, повишиха оценката си за средните цени на златото през 2024 г. до 2350 долара за унция и в същото време направиха "мащабна" възходяща ревизия с 40% на прогнозата за 2025 г. до 2875 долара за унция.

Според тях търговията на златото "ще тества редовно и ще пробие" нивото от 2500 долара през втората половина на настоящата година.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на златото се търгува около 2371 долара за една унция - малко под рекордния ценови връх от близо 2430 долара за унция, достигнат за кратко на 12-ти април.

Златото започна поскъпва рязко от средата на февруари насам с оглед на неговия статута на инвестиция-убежище на фона на войната в Близкия изток и на Русия в Украйна, както и заради покупките от страна на централни банки и потребителското търсене в Китай.

Графика на златото (в долари за унция)


Преди дни анализатори на Goldman Sachs Group казаха, че благородният метал се намира в "непоклатим бичи пазар" (пазар на устойчиво растящи цени) и повиши прогнозата си за края на годината до 2700 долара за унция.

Швейцарската банка UBS Group пък очаква златото да поскъпне до $2500 до края на годината.

Според Citigroup златото ще продължи да поскъпва заради увеличаване на финансовите потоци от фондови мениджъри, които вече показват признаци на догонване на търсенето от страна на физическите потребители в Китай и от централните банки. Началото на цикъл на съкращения на лихвите от страна на Фед, или пък потенциален сценарий за икономическа рецесия през 2025 г. ще осигури допълнителен тласък за инвестиции в благородния метал.

Входящите потоци в обезпечени със злато борсово търгувани фондове (ETF), които до голяма степен отсъстваха през последните години, "ще буферират пътя към 3000 долара за унция", посочват анализаторите на Citi.

Citibank обаче вижда повишени перспективи за известна низходяща ценова корекция на златото около месеците май или юни, но очаква силен интерес за покупки, който да ограничи спад около 2200 долара за една унция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна