Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на икономическите нагласи в Германия

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се подобриха изненадващо рязко през април за девети пореден месец, достигайки най-високи нива от февруари 2022 г., когато беше началото на руската военна инвазия в Украйна.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като повишението се дължи в най-голяма степен на очакванията за подобрение на германската икономика през следващите шест месеца благодарение на по-благоприятна оценка за икономическата ситуация и очаквания за топ експортните дестинации в резултат на поевтиняването на еврото спрямо долара. 

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през април до 42,9 пункта от 31,7 пункта през март, докато осреднените пазарни очаквания бяха за доста по-сдържано повишение до 35,9 пункта. Това е ново най-високо ниво на индекса от февруари 2022 г. насам и пето поредно излизане на индекса на позитивна територия, както и девето поредно негово повишение от дъното, достигнато през юли 2023 г.

В същото време обаче оценката на текущата икономическа ситуация в Германия остава без съществена промяна на доста ниско ниво от -79,2 пункта, подобрявайки се спрямо март с едва 1,3 пункта.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Възстановяващата се световна икономика повишава очакванията и за Германия, като половината от анкетираните предвиждат икономиката на страната да се подобри през следващите шест месеца. Допълнителен принос за повишения оптимизъм са значително подобрените оценки на ситуацията и икономическите очаквания в експортните дестинации на Германия. Това отразява, наред с други неща, очакваното поскъпване на щатския долар спрямо еврото (което подобрява германската конкурентоспособност)", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха рязко през април.

Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, нарасна с цели 10,4 пункта спрямо март до 43,9 пункта. Индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната също нарасна добре с 6,0 пункта до -48,8 пункта. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна