Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Последните данни показват липса на напредък по отношение на инфлацията тази година

Джером Пауъл, председател на Фед на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на Съединените щати Джеръм Пауъл подчерта във вторник, че последните данни не предоставят на централната банка достатъчна увереност, че инфлацията се движи постоянно към целта от 2% в сравнение с напредъка, наблюдаван през втората половина на 2023 г., подчертавайки необходимостта от по-голяма увереност преди Фед да реши да облекчи политиките си.

Според него вероятно ще отнеме "по-дълго от очакваното", преди инфлацията да се върне към целта на централната банка от 2 процента и да оправдае намаляването на лихвените проценти.

"Във Фед казваме, че ще се нуждаем от по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2 процента, преди да бъде подходящо да смекчим паричната и лихвена политика", каза Пауъл във вторник вечерта по време на Вашингтонски форум за канадската икономика.

Дванадесетмесечният основен индекс на личните потребителски разходи (основен PCE индекс) се промени слабо през март в сравнение с февруари, отбеляза той и подчерта, че постигането на целта за ценова стабилност, поставена от Федералния резерв, се очаква да отнеме повече време, подчертавайки важността да се даде на настоящата "рестриктивна политика" повече време "да сработи".

"Смятаме, че политиката е добре позиционирана да се справи с рисковете, пред които сме изправени. Ако по-високата инфлация се запази, можем да поддържаме текущото ниво на ограничение толкова дълго, колкото е необходимо, като в същото време имаме значително пространство за облекчаване, ако пазарът на труда неочаквано отслабне", добави Пауъл.

По-рано Федералният резерв посочи, че възнамерява да намали лихвените проценти от 23-годишния връх в диапазона 5,25-5,50% процента тази година, но сега се обсъжда моментът на първия ход на фона на признаци за устойчива сила на американската икономика и по-високи от - очаквана инфлация в последно време.

Забележките на Пауъл дойдоха, след като по-високите от очакваните данни за инфлацията на индекса на потребителските цени (CPI) през март накараха пазарите да парират очакванията, че Фед ще намали за пръв път лихвите още през юни.

Сега инвеститорите прогнозират, че първият подобен ход ще дойде чак през септември, като нарастващо малцинство залага, че ще има поне още едно съкращение до края на 2024 г.

Залозите за само едно съкращаване на федералната фондова лихва обаче се увеличиха след последното изявление на Джером Пауъл.

Неговото изказване подчертават нарастващата разлика между очакванията за лихвените проценти на Фед спрямо тези на другите големи централни банки.

Също вчера управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира за възможно първо понижаване на евролихвите през юни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна