Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слабо забавяне на британската инфлация

Британската годишна инфлация се забави през март до 3,2% от 3,4% през февруари, достигайки най-ниско ниво от септември 2021 г. насам, показват данни на официалната статистика на страната ONS. Очакванията на анализатори и икономисти обаче бяха за по-рязко отслабване на инфлацията в Обединеното кралство до 3,1 на сто.

На месечна база инфлацията през март нарасна с 0,6% спрямо февруари, когато също се повиши с 0,6 на сто.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


През март беше отчетено рязко забавяне на годишния ценови растеж при храните и безалкохолните напитки (до 4,0% от 5,0% месец по-рано), на цените в ресторанти и хотели (до 5,8% от 6,0%), докато цени на жилищата се понижиха с 1,6% след спад с 1,7% през февруари.

Внимателно следената от Английската централна банка инфлация в сферата на услугите се забави слабо до 6,0% от 6,1%, но все още остава на високи нива.

В същото време обаче имаше макар и слабо нарастване на транспортните цени с 0,1%, но след тяхно понижение през предходните четири месеца.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, спадна рязко през март до 4,2% от 4,5% през февруари, достигайки най-ниско ниво от декември 2021 г., но пазарните очаквания бяха за още по-силно нейно забавяне до 4,1 на сто.

Днешните данни са в подкрепа на аргумента, че Английската централна банка ще започне да намалява лихвите през тази година, но по-бавното отслабване на инфлацията оставя отворен въпроса, кога ще бъде факт първото лихвено съкращение. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна