Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Младежко въодушевление във френската крайна десница

Снимка: ЕП

Френската крайнодясна партия Национален сбор разчита на младия си и харизматичен лидер да привлече множество гласове на предстоящите евроизбори, коментира днес АФП.

Жордан Бардела (28 г.) пое поста през 2021 г. от Марин льо Пен, която се опитва да отърве партията от расисткия и антисемитски отпечатък, оставен от основателя ѝ и неин баща Жан-Мари льо Пен.

До голяма степен се очаква именно тя да бъде отново кандидатът на партията за президент през 2027 г. Това ще бъде четвъртият ѝ опит да влезе в Елисейския дворец и се смята за нейния най-добър шанс да стане държавен глава.

Но откакто стана лидер на Национален сбор Бардела е все по-видим във френската политика и формира ефективен тандем с Льо Пен, която е шеф на парламентарната група.

Скорошен предизборен митинг в крайбрежния югозападен град Руан подчерта чара на Бардела, който има сериозно присъствие в платформата ТикТок, с опашката фенове за селфи с него.

Бардела, понастоящем евродепутат, не е променил партийните схващания, посочват експерти.

Той все още стои зад "неприемливата масова имиграция" и "упадък на цивилизацията във Франция" и "наказателната екология", която вреди на фермерите.

Но представяйки партийната програма за евроизборите през юни, публиката му в Руан изглежда благодарна за свежестта, която той внася.

Жордан Бардела
"Той представлява младите", коментира 60-годишната Аниес:

"Никога не съм гласувала за никой Льо Пен, но тук има обновление, което е много добро нещо".

"Предимство за Жордан Бардела пред Марин льо Пен е, че фамилията му не е Льо Пен", отбеляза Матийо Галар, политолог от Ипсос.

Бардела е част от все по-подмладяващата се динамика във френската политика, която включва самия президент Еманюел Макрон (46 г.) и назначения от него по-рано тази година премиер Габриел Атал (35 г.).

"Той е млад, амбициозен, достъпен", коментира 23-годишния Луи Верно, облечен в бяла тениска на Бардела:

"За младите хора той представлява бъдещето на Франция. Нашият спасител", отбелязва той пред АФП.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна