Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Constellation Energy: Бумът на изкуствения интелект се нуждае от ядрена енергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличаването на енергийното потребление заради бума на изкуствения интелект (ИИ, AI) ще бъде добро за ядрената енергия, смята Джо Домингес, главен изпълнителен директор на американската енергийна компания Constellation Energy Corp, съобщава Блумбърг.

Constellation Energy е най-големият оператор на ядрени централи в САЩ и третият с най-добро представяне във фондовия индекс S&P 500 тази настоящата година. Ръст на печалбата му с 60% идва, тъй като енергийната индустрия признава, че компютрите ще доведат до най-големия скок в консумацията на енергия в рамките на едно поколение.

По време на интервюто му за Блумбърг Домигес отбеляза, че телефонът му звъни непрекъснато, тъй като технологичните компании, операторите на центрове за данни и други фирми търсят надеждни източници на енергия.

"Всеки търси електроенергия. Хората гледат към ядрената енергия, защото навлизането на изкуствения интелект изисква много енергия", посочи той.

Необходима е повече работа за ядрените електроцентрали, за да отговори на тези изисквания. Ключов проблем с ядрената енергия е, че изграждането ѝ е бавно, като Домингес има четири стратегии, за да помогне на реакторите да доставят повече енергия на мрежа, която внезапно се нуждае от нея.

Първо, оставете съществуващите ядрени централи отворени, каза той. Това е важно, тъй като в САЩ бяха затворени повече от дузина през последното десетилетие. Второ, Constellation Energy търси начини за надграждане на своите съоръжения, за фина настройка на системите, така че да могат да доставят повече електроенергия.

Трето, той предлага рестартиране на някои от съоръженията, които са затворени. Министерството на енергетиката на САЩ току-що обяви заем от 1,5 милиарда долара за подпомагане на повторното отваряне на атомната електроцентрала Palisades в Мичиган, който беше спряна през 2022 г. И накрая, индустрията разработва нови технологии за реактори, въпреки че ще минат години, преди някой от тях да бъде готов за търговско внедряване.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна