Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни продажби на ASML в Китай въпреки експортните ограничения и глобалния спад на продажбите с 22%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландският технологичен гигант ASML, произвеждаща оборудване за производство на полупроводникови чипове, отчете силен спад на глобалните си продажби през първото тримесечие на годината с 22% до 52,9 млрд. евро от 6,7 млрд. евро година по-рано и при пазарни очаквания за 5,39 млрд. евро.

В същото време обаче продажбите на компанията за Китай останаха силни въпреки нарастващ набор от експортни ограничения, наложени от правителствата на САЩ и Нидерландия.

Според документ, публикуван от компанията заедно с нейните резултати за първото тримесечие, продажбите на литографски системи на ASML на клиенти в Китай съставляват цели 49% процента от общата сума или около 2 млрд. евро.

ASML продава оборудване както на местни китайски производители на чипове, така и на чуждестранни фирми с операции в Китай, но не предоставя разбивка за това кои пратки към кои фирми отиват, отбелязва Ройтерс.

Нетните печалби от компанията за чипове пък спаднаха с цели 37% на годишна база до 1,2 млрд. евро. Нетните заявки, които включват поръчки, направени от клиенти на производителя на чипове на ASML, но все още не са доставени, спаднаха от 9,2 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2023 г. до 3,6 млрд. евро през първото тримесечие на тази година -  под прогнозите на анализаторите за над 5 млрд. евро.

Въпреки доста слабите финансови резултати, от ASML посочиха, че полупроводниковата индустрия е на път да се възстанови през втората половина на годината.

Главният изпълнителен директор на ASML Holding NV, Питър Венинк, обяви, че 2024 г. е "година на преход" за компанията.

"Виждаме 2024 г. като преходна година с продължаващи инвестиции както в повишаване на капацитета, така и в технологиите, за да сме готови за обрата в цикъла“, каза Венинк, коментирайки бизнес резултатите за първото тримесечие на 2024 г. "Нашите перспективи за цялата настояща година  са непроменени, като втората половина на годината се очаква да бъде по-силна от първата в съответствие с продължаващото възстановяване на индустрията от спада", добави той.

Слабите финансови резултати се отразяват негативно на акциите на ASML и на останалите водещи компании от полупроводниковата индустрия през днешната борсова търговия.

Акциите на ASML поевтиняват с над 4,7%, на Taiwan Semiconductor - с 4,5%, на Samsung - с 1,4% и на Intel - с 0,36%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна