Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд: Наркобосът Пабло Ескобар не може да бъде име на търговска марка

Снимка: Ройтерс

Върховният съд на ЕС постанови, че името на покойния колумбийски наркобос Пабло Ескобар не може да бъде регистрирано като търговска марка в Европейския съюз, съобщава "Файненшъл таймс".

Решението дойде, след като компанията Escobar Inc, създадена от брата на наркобоса, подаде заявление през 2021 г. в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) за регистрация на Pablo Escobar като търговска марка на ЕС за стоки и услуги.

EUIPO отхвърли заявлението, тъй като марката противоречи на "приетите принципи на морала“.

В сряда Съдът на Европейския съюз потвърди решението, заявявайки, че подобна търговска марка ще бъде свързана с "трафика на наркотици и наркотероризма и с престъпленията и страданията, произтичащи от това".

Определението на съда може да се обжалва.

Escobar Inc. е основана в Пуерто Рико от брата на Пабло Ескобар - Роберто де Хесус Ескобар Гавирия, който прекарва 12 години в затвора за ролята си в престъпната организация на брат си.

Гавирия каза през 2020 г., че компанията му ще пусне сгъваем смартфон, наречен Escobar Fold 1. В момента компанията продава крипто валута, наречена Escobar Cash, според нейния уебсайт.

Пабло Ескобар ръководеше една от най-мощните престъпни организации в света - картела Меделин. Състоянието му, натрупано от трафик на кокаин, беше оценено от списание Forbes през 1987 г. на над 3 милиарда долара, въпреки че според някои сметки то е много по-високо.

Хиляди хора бяха убити в свързано с картела насилие по време и след смъртта му през 1993 г., когато той беше застрелян от силите за сигурност.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна