Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън призовава за трикратно повишение на митата за китайската стомана и алуминий

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да призове в сряда за трикратно повишаване на мита върху китайската стомна и алуминий като част от пакет от политики, целящи да удовлетворят работниците в стоманодобивната промишленост в щата Пенсилвания, като същевременно рискува да разгневи допълнително властите в Пекин, съобщава Ройтерс.

По време на предизборната кампания в Питсбърг, известен като "стоманения град", Байдън се очаква да предложи повишаване на митата, наложени от предшественика му Доналд Тръмп върху китайски стоманени и алуминиеви продукти, до 25%, според служител на администрацията, които цитират като мотив нелоялната конкуренция за американските работници от "изкуствено евтините китайски алтернативи, произведени с по-високи вредни емисии".

В момента текущите мита за вноса на китайски стомана и алуминий са в размер на 7,5% съгласно политика от ерата на Тръмп по раздел 301 от търговския закон на САЩ, който Байдън нареди да бъде преразгледан през 2022 г.

Администрацията на Байдън също така оказва натиск върху Мексико да забрани на Китай да продава своите метални продукти недиректно, използвайки граничещата със САЩ държава.

Белият дом добави, че Търговския представител на Съединените щати (USTR) започва разследване на "нечестните търговски практики" на Китай в корабостроенето, морския и логистичния сектор. Разследването следва петиция, подадена от пет американски синдиката, които твърдят, че "стремежът на Китай да доминира в глобалния сектор на корабостроенето, мореплаването и логистиката се основава на непазарни политики, които са много по-агресивни и интервенционистки от всяка друга страна", се посочва в изявлението.

Мерките, които трябва да бъдат обявени, докато Байдън посещава централата на профсъюза United Steelworkers, ще предизвикат обратен удар от Китай в момент на вече повишено напрежение между двете най-големи икономики, отбелязва Ройтерс.

Налагането на мита от Доналд Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г. беше последвано от ответни мерки от Китай, който отвърна със свои собствени налози.

Пенсилвания е един от половин дузина щати на "бойното поле", които вероятно ще решат изборния реванш през ноември между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Икономиката е сред основните въпроси на загриженост от страна на избирателите.

Синдикатът на стоманодобивните работници, който поиска мерките, които Байдън приема сега, го подкрепи миналия месец. Байдън донесе нова победа на синдиката, когато миналия месец се обяви против предложената оферта от 14,9 млрд. долара от японската компания Nippon Steel за закупуване на U.S. Steel Corp.

Китай беше седмият по големина износител на стомана за САЩ през 2023 г. с доставки от 598 000 нетни тона, което представляваше спад от 8,2% спрямо 2022 г., според данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, събрани от индустриалната търговска група - Американския институт за желязо и стомана (AISI).

Канада е най-големият износител за САЩ с 6,9 милиона тона, следвана от Мексико с 4,2 милиона тона.

Вътрешните производители на стомана пък са доставили 89,3 милиона нетни тона стомана през 2023 г., според данни на AISI.

Всички нови налози върху стоманата и алуминия ще подлежат на одобрение от назначения от Байдън търговски представител -  Катрин Тай, след приключване на прегледа на митата от ерата на Тръмп.

Новите налози ще бъдат в допълнение към тарифите от 25%, свързани с национална сигурност по раздел 232, наложени също от Тръмп върху стоманени и алуминиеви продукти, както и специфичните за продукта антидъмпингови и антисубсидийни мита, които често достигат до трицифрени проценти.

Китай е изнесъл 25,8 милиона тона стоманени продукти през първото тримесечие, най-високото ниво за периода от 2016 г. и ръст от 30,7% на годишна база, показват данни на китайските митници.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна