Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холцман, ЕЦБ: Напрежението в Близкия изток е най-голямата заплаха пред намаляването на лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Близкия изток представлява най-голямата заплаха за бъдещо намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка, смята членът на ЕЦБ и управител на Австрийската централна банка Роберт Холцман.

"На този етап смятам, че най-голямата заплаха е геополитиката, защото видяхме какво се случва в Близкия изток", каза той в интервю за бизнес телевизия CNBC. 

Коментарите му бяха направени в кулоарите на започналата пролетна среща на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Както можете да си представите, ако кораб бъде потопен в Ормузкия проток, може да имате много различна цена на петрола и това, разбира се, може да наложи да преосмислим нашата стратегия", добави той. 

Холцман посочи последиците за енергийните цени като единствения най-важен фактор по отношение на борбата на Европа за укротяване на инфлацията. Той добави, че рязкото покачване на цените на петрола, например, би представлявало "голям, голям шок". 

Неговите коментари повтарят мнението на друг член на ЕЦБ - Оли Рен, който вчера каза, че вероятността за намаляване на лихвените проценти през юни зависи от очаквания спад на инфлацията, отбелязвайки, че най-големите рискове за паричната политика произтичат от напрежението между Иран и Израел и войната на Русия в Украйна.

"Най-големите рискове произтичат от геополитиката, както от влошаващата се ситуация в Украйна, така и от възможната ескалация на конфликта в Близкия изток с всичките му разклонения", посочи във вторник управителят на Финландската централна банка и добави: 

"С наближаването на лятото можем да започнем да намаляваме нивото на ограничения в паричната политика, при условие че инфлацията продължи да спада според прогнозите".

Междувременно основните петролни фючърси поевтиняват през късния следобед с около 1%, отстъпвайки от многомесечните върхове достигнат миналия петък, когато инвеститорите бях в напрегнато очакване на надвисналия ирански въздушен удар по Израел.

Роберт Холцман който се счита за един от най-консервативните членове на Управителния съвет на ЕЦБ, предупреждаващ преди време, че е по-безопасно да не се бърза с намаляването на лихвените проценти. Наскоро той обаче каза пред Ройтерс, че ЕЦБ може да намали лихвите през юни, което показва нарастващ консенсус за подобен ход от централната банка.

Вчера пък президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че централната банка се приближава към намаляване на лихвите, ако няма големи изненади. 

"Наблюдаваме дезинфлационен процес, който се движи според нашите очаквания", посочи тя пред CNBC.

Ако няма някакви шокове, Лагард каза, че е време централната банка да намали лихвите "в сравнително кратък срок", но без да предоставя допълнителни подробности.

В сряда друг член на ЕЦБ - Марио Сентену каза, че централната банка ще продължи да зависи от данните.

"През юни ще бъде взето много важно решение. Пазарните очаквания са много ясни за този месец", каза Сентену, който е управител на Централната банка на Португалия. "Сигурен съм, че ще дадем отговор, който е в съответствие с възстановяването на икономиката на еврозоната, което е включено в нашата прогноза". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна