Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7: Световната икономика е устойчива, но растежните перспективи остават под осреднените нива

Финансовите лидери на групата Г-7 се срещнаха късно снощи в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон и заявиха, че рисковете пред световната икономика за "по-балансирани“ на фона на скорошната устойчивост на множество сътресения, като в същото време инфлацията намалява, но въпреки тази устойчивост, "перспективите за икономическия растеж остават под историческите средни стойности", съобщава Ройтерс.

"Централните банки остават силно ангажирани с постигането на ценова стабилност и ще продължат да калибрират политиките си в зависимост от данните. Ценовата и финансовата стабилност са предпоставка за устойчив и балансиран растеж", се посочва в съвместното изявление на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7.

Но групата отбеляза, че има значителни геополитически рискове пред растежните перспективи, идващи главно от войната на Русия в Украйна и конфликта в Близкия изток, което "може да засегне търговията, веригите на доставки и цените на суровините". Освен това в съвместното изявление се посочва, че акцентирането върху финансовата стабилност е от първостепенно значение, "за да се гарантира функционирането на финансовата система предвид заплахите за световната икономика".

Финансовите лидери на Г-7 също така потвърдиха тяхната позиция, че прекалена волатилност (колебание) на обменните валутни курсове е нежелателна.

Те заявиха, че са силно ангажирани да помогнат на Украйна да посрещне спешните краткосрочни нужди от финансиране, докато се бори срещу руската инвазия, включително използването на извънредни приходи, произтичащи от замразените руски активи.

"Ние потвърждаваме решимостта си да гарантираме, че Русия ще плати за щетите, които е причинила на Украйна. Суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат блокирани дотогава, в съответствие с нашите съответни правни системи", казаха още те.

Изявлението не включва конкретен план за активите, но се отбелязва, че те ще "продължат да работят по всички възможни начини, по които замразените руски суверенни активи могат да бъдат използвани за подкрепа на Украйна", визирайки представянето на опции пред лидерите на Г-7 на среща на върха в Италия през юни.

Кризата в Близкия изток също беше спомената, като финансовите лидери на Г-7 обещаха да осигурят "тясна координация на всякакви бъдещи мерки за намаляване на способността на Иран да придобива, произвежда или трансферира оръжия".

По-рано в сряда заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо каза, че дискусиите на Г-7 относно замразените руски суверенни активи, оценени на около 300 милиарда долара, все още са "в процес на работа".

Той отбеляза, че финансовите министри извършват техническа работа, за да излязат с варианти, които все още включват изграждането на силна правна основа за окончателно изземване на активите.

"Обсъждаме няколко различни варианта. Един от тях е изземване, но друг е обезпечение или дори използване на неочакваните печалби или лихвата от тези активи за финансиране на заем", каза Адейемо.

Тъй като по-голямата част от активите се държат в Европа, е важно САЩ да работят в тясно сътрудничество с европейските съюзници по въпроса, посочи още той.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер каза по-рано през деня, че Г-7 трябва да бъде в състояние да използват лихвите, спечелени от тези замразени руски активи.

"Тези приходи се оценяват между 3 и 5 милиарда евро годишно, в зависимост от нивото на лихвените проценти. Така че нашето предложение е да разберем по-добре и да дефинираме по-добре как тези 3 до 5 милиарда евро могат да бъдат използвани през следващия месец за подпомагане на Украйна и за подпомагане на украинското правителство. Така че нека се съсредоточим върху този въпрос", каза Льо Мер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна