Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика вероятно ще отбележи слаб растеж

Германската икономика може и да избегне "техническата рецесия", като отбележи макар и слаб растеж през първото тримесечие на 2024 г. благодарение на повишено промишлено производство, ръст на износа и подобрена строителна дейност в началото на годината, прогнозира немската централна банка Бундесбанк в своя последен месечен доклад.

След като само преди четири седмици Бундесбанк предупреди, че производството вероятно се е свило за второ поредно тримесечие през периода януари - март и вероятно се намира в рецесия, днес централната банка заяви, че в действителност през първото тримесечие може би се наблюдава "леко повишение".

Банката обаче посочи, че "все още няма доказателства за устойчиво и трайно възстановяване" на водещата европейска икономика, което се дължи най-вече на слабото общо търсене и ниските инвестиции.

"Икономическата ситуация в Германия се подобри донякъде, но остава слаба в основата си. Следователно все още не е сигурно, че увеличението на икономическото производство ще продължи през второто тримесечие", подчерта в последния си доклад Бундесбанк.

Бундесбанк очаква инфлацията "да се колебае значително" през следващите няколко месеца, спадайки през април, но отскачайки до около 3% през май, "главно поради неотдавнашното повишаване на цените на петрола и продължаващия силен ръст на заплатите".

Някогашният двигател на икономическия растеж в Европа, Германия напоследък изостава от останалите членки на ЕС, като нейният огромен промишлен сектор страда от затруднения в доставките, от края на евтината руска енергия и промени в търговията, причинени от слабото глобално търсене и геополитически шокове. Това беше единствената страна от Групата на седемте (Г-7), която отбеляза свиване на БВП през миналата година.

По-рано тази седмица обаче имаше окуражителни думи от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която каза пред CNBC, че Германия "може да се измъкне от ъгъла" и да започне да се подобрява, като промишленото производство се е "увеличило" повече от очакваното.

Редица последни икономически проучвания пък показват за наличието на известен оптимизъм сред потребителите, бизнеса и инвеститорите в Германия.

"Ако това подобрение продължи, икономиката също може да отбележи по-значителен подем, отколкото се очакваше само преди месец", отбеляза Бундесбанк.

Немската централна банка обаче предупреждава, че индустрията като цяло остава слаба, а строителството вероятно ще намалее, след като беше подсилено от по-меката зима. Високите лихвени проценти същевременно забавят инвестициите, докато експортното търсене все още е слабо и домакинствата се колебаят да харчат, въпреки здравия трудов пазар, нарастващите заплати и забавящата се инфлация.

Междувременно МВФ ревизира надолу прогнозите си за представянето на Германия през тази година, като вече очаква нарастване на немския БВП с едва 0,2% през 2024 г., след като през януари прогнозира експанзия с 0,5 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени