Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#SWIM помага...

Как малките деца да преодолеят страха от водата?

В 131 СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев" в столичния район Младост се състоя тестово събитие #SWIM, което помогна на деца на възраст 4 до 7 години заедно с техните родители да преодолеят страха си от вода и да развият начални умения за плуване. 

Събитието, подкрепено от програма Erasmus+ и реализирано в партньорство със СК "Адаптирани спортове" и Център за подкрепа за личностно развитие Спортна школа "София", включваше различни упражнения за релаксация, дишане под вода и забавни водни игри, които стимулират както физическото, така и менталното развитие на децата. Родителите активно участваха в дейностите, а опитни плувни треньори осигуриха насоки и подкрепа през целия процес. 

В неделния ден се проведе и финалната партньорска среща по проекта, която събра международния консорциум, който изпълнява иновативната инициатива #SWIM - Swim Without Fear, която реализира дейности до юни 2024 г. Представителите на консорциума имаха възможност да анализират извършените до момента дейности на #SWIM и да одобрят детската книжка за преодоляване на хидрофобията в ранна възраст. 

До настоящия момент са разработени различни инструменти, за да се осигури приемането от децата на водната среда като забавна и положителна дейност - приложение с добавена реалност, песен за деца и книжка за оцветяване, които са на разположение за безплатно изтегляне от родителите и/или спортни организации на уеб страницата на проекта: www.myswim.org.

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦАТА: 

1. Преодоляване на вродения страх от водата при повечето деца в ранна възраст (4-6 години); 

2. Овладяване на съвсем базови умения за плуване. 

3. Заемане на правилна стойка/позиция във водата. 

А след преодоляването на страха от водата идва ред на игрите в нея – с топка, с колан за плуване, с надуваем дюшек. 

ПОЛЗИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА:

1. Пълноценни почивки около водните басейни – басейни, морета, езера и др.; 

2. Спестяване на разходи за такси за инструктори по плуване. 

ПОЛЗИ ЗА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ: 

Според повечето специалисти, обучението по плуване може да започне на 6-7-годишна възраст. В допълнение към насочеността на спортните клубове към чистия спорт и проблемите на спортното обучение, когато децата идват в клуба, те идват без да се страхуват и с вече култивирана любов към водата. Тогава освен, че обучението е по-бързо и по-плавно, се оказва, че талантите на някои деца могат да бъдат открити и развити на по-късен етап. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна