Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще обяви по-късно днес програма за слънчева енергия на стойност 7 млрд. долара

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще обяви днес 7 милиарда долара безвъзмездни средства чрез конкурс по програмата на Агенцията за опазване на околната среда "Слънчева енергия за всички" (Solar for All), съобщи Белият дом в понеделник.

Програмата има за цел да осигури жилищна слънчева енергия на повече от 900 000 домакинства във всеки щат и територия на САЩ, като се фокусира върху общностите с ниски доходи и намиращи се в неравностойно положение. Това би представлявало спестяване на повече от 350 милиона долара разходи за електроенергия годишно, или около 400 долара на домакинство.

Белият дом добави, че "като цяло проектите за соларна енергия, финансирани от тази програма, ще създадат близо 200 000 работни места" и също така ще намалят над 30 милиона метрични тона въглеродно замърсяване през следващите 25 години.

Соларното финансиране за 7 млрд. долара беше включено в закона на Байдън относно изменението на климата, известен като "Закон за намаляване на инфлацията".

Получателите на безвъзмездна помощ включват 60 държавни и местни агенции и организации с нестопанска цел с програми, които да помогнат на жителите в бедните общности да преминат към слънчева енергия и да спестят от сметките си за електроенергия. Победителите в конкурса включват няколко организации с планове да осигурят слънчева енергия на местните американски домакинства в редица щати, включително Аляска, Аризона, Ню Мексико и Колорадо. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна