Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BDI: Промишленото производство в Германия ще отбележи спад и през 2024 г.

Промишленото производство в Германия се очаква да спадне отново тази година, а износът ще стагнира, прогнозира немската индустриална асоциация BDI, като тя и други бизнес асоциации в индустриалната сфера обрисуваха несигурна перспектива за най-голямата икономика в Европа.

"Индустрията в Германия все още не се е възстановила от шоковете, свързани с високите разходи и намалялото търсене, от моментите на изключително високи енергийни цени и инфлацията", заяви  президентът на BDI Зигфрид Русвурм по време на един от най-големите търговски панаири в света в Хановер (Hannover Messe), съобщава Ройтерс.

Индустриалната асоциация прогнозира спад на производството с 1,5% през 2024 г. след аналогично понижение през миналата година, докато износът се очаква да остане непроменен, след като се сви с около 1,5% през 2023 г. 

В същото време BDI очаква германската икономика да нарасне с едва 0,3% тази година в сравнение с прогнозирания глобален икономически растеж от 3 на сто. Това би означавало, че Германия отново ще изостане от другите водещи индустриализирани държави.

Очаква се тази сряда германското правителство да повиши слабо прогнозата си за растежа на икономиката до 0,3% от предишна оценка за повишение с 0,2%, съобщи в петък Ройтерс, цитирайки свои източници.

"Предизвикателствата пред индустрията остават големи. Германските компании в момента постигат по-силен растеж и печалби предимно в своите производствени обекти в чужбина", отбеляза шефът на BDI и предупреди:

"Въпреки умерените перспективи за възстановяване, не трябва да се заблуждаваме: като цяло производствените данни показват тревожна низходяща тенденция от години".

Асоциацията на машиностроителната индустрия (VDMA) в Германия пък прогнозира, че спадът на чуждестранните поръчки е достигнал дъно, но производството в сектора все още се очаква да спадне тази година, потвърждавайки предишната си прогноза за спад от 4 на сто.

"Все още се забелязват негативни фактори", заяви по време на Хановерския панаир президентът на VDMA Карл Хаусген.

Германската асоциация на електро и дигиталната индустрия - ZVEI също изрази предпазливост относно перспективите пред сектора, визирайки продължаващата слабост на поръчките в началото на настояща година.

ZVEI очаква спад на производството в сектора тази година, въпреки че средносрочните ѝ перспективи са малко по-оптимистични.

"Въпреки донякъде напрегнатата ситуация в момента, ние приемаме, че нашите мегатенденции в електрификация, автоматизация и цифровизация винаги ще ни осигуряват силен попътен вятър, така че да имаме осреднени реални перспективи за растеж през следващите години", каза президентът на ZVEI Гюнтер Кегел. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна