Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в 10.30 часа днес.

Изискването е лъковете на участниците да имат  достоверен исторически дизайн, без спусъци и мерници и да носят 10-12 стрели от естествени материали. Организаторът Антон Въндев разясни, какви предизвикателства са включени в двудневната надпревара:

" Седемнадесет различни дисциплини са в индивидуалното състезание, освен това имаме отборна дисциплина. Там се състезават по пет души в отбор. Вторият ден ще имаме стрелкова полоса т.е. ще стрелят в движение, няма да бъде стационарно на място".

В индивидуалните дисциплини разстоянието до мишените от 7 до 15 метра, а в отборните дисциплини, сред които далечна стрелба до 50 метра.

" Идеята е да се приближим към това, което ще правят стрелците максимално до реалността в една битка или в една ловна ситуация. Имаме дисциплина, която е с диво прасе. Нали, тук се опитваме да пресъздадем една такава ловна ситуация"

Организаторите са предвидили медали за най-добрите стрелци.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна