Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„ImproviSatie“ – съвместен проект на Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко

Фото: личен архив

Басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров са сред утвърдените джаз музиканти у нас. За тях предизвикателството за експериментиране няма граници. Доказателство за това е съвместният им проект „ImproviSatie“. Заедно развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати – представител на авангардизма от началото на 20 век. Повече за съвместния албум на двамата инструменталисти ще разберем от Еко:

Ние с Милен се събрахме, за да продължим една музикална традиция, поставена от нашия покоен приятел Васко Пармаков. Той свиреше няколко пъти седмично в различни клубове в София. Обичаше да импровизира върху произведения на най-различни класически композитори като Шостакович, Чайковски и други. За съжаление, Васко почина миналата година на 21 май и аз се почувствах като наследник на тази негова линия. Така поканих Милен да продължим да развиваме тази традиция, тъй като Пармака, както го наричахме, беше за нас много скъп приятел. Всъщност, този албум сме посветили на него. В края на миналата година, докато си стоях в къщи, се поразрових за някакви ноти, които да мога да изсвиря на пианото, тъй като аз не съм добър пианист. Досвири ми се нещо лесно технически, но с богата и красива мелодия. Така попаднах на тези пиеси на французина Ерик Сати. Започнах да свиря първата и втората пиеса, като той нарича композициите си гносиени (gnossienne) и гимнопедии (gymnopedie) – думи, измислени от него. Направих леки аранжименти, за да можем същата вечер с Милен да ги изсвирим в един бар. Публиката изключително много ги хареса. По същото време там се оказа един човек, който аз не познавах добре, Марио Кръстев. След като ни чу, той ни предложи да издадем диск само с пиеси на този композитор. Аранжиментите са наши – мои и на Милен.


Така се появява „ImproviSatie“, албум, в който двамата музиканти са включили девет композиции.

Еко и Милен са се придържали изцяло към нотния текст на пиесите, композирани от Ерик Сати. Тяхното авторство е в добавянето на контрабаса, както и на отделни моменти, подходящи за импровизация от двамата инструменталисти. За Милен Кукошаров като пианист с класическо музикално образование, пресъздаването на музиката на френския композитор е било голямо предизвикателство. Но, слушайки целия албум, човек си дава сметка колко успешно двамата вникват в интересната и богата душевност на Ерик Сати.

Промоцията на албума „ImproviSatie“ е на 30 март в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров ще изпълнят част от пиесите, включени в проекта им. Дизайнер на обложката на диска е Стефан Чинов, а картината, която изобразява в художествен смисъл музиката на двамата музиканти, е нарисувана от Аминун Женева, близка приятелка на Еко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!