Димчо Рубчев: Вдъхновени сме от музиката, която обичаме и от признанието на най-добрите джаз изпълнители у нас

Биг бенд Русе е формация към общинския духов оркестър в града. Наследник на „музикалните банди“ и „царските военни музики“ от втората половина на XIX век, Духовият оркестър съществува повече от половин век, има своите традиции и успехи. От 1995 г...

публикувано на 20.02.17 в 14:26

Кавалджията Владимир Величков с успешен пробив в световна класация за етномузика

Владимир Величков е един от майсторите на съвременното кавалджийско изкуство. Брилянтен музикант, разширил техническите възможности на традиционния инструмент, без да накърни красивия му, „пеещ“ тон. В творчеството си той следва и развива оригиналните..

публикувано на 16.02.17 в 13:19

Пролетно настроение

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл  den@bnr.bg . Резултатите се обявяват на 15-о число на..

публикувано на 16.02.17 в 11:50

„Великолепната петорка” на саксофонистите от Биг бенда на БНР в концерта „Mr. Sax”

Концертът „Mr. Sax” е на 15 февруари и е първият от цяла поредица, в която ще можем да чуем всички от радиосъстава. Не е тайна, че инструменталистите в оркестъра са сред най-популярните имена от българската джаз сцена. Не са малко и авторските проекти,..

обновено на 14.02.17 в 18:21
Теодосий Спасов и Емануел Росфелдер

Световноизвестни солисти в програмите на Софийска филхармония тази седмица

Софийска филхармония кани своите почитатели на два концерта, в които гост-диригент е Константин Илиевски. Първият е днес. Програмата е съставена изцяло от авторска музика на Теодосий Спасов, а организаторите я представят така: В деня, когато някои..

публикувано на 14.02.17 в 13:50

Йордан Караджов за албума C’est la vie („Такъв е животът“) и новите проекти през 2017

Преди пет години фронтменът на група „Сигнал“ Йордан Караджов издаде първи солов албум. През цялата си творческа кариера от 39 години с една от най-успешните български рок групи, той изцяло бе посветен на формацията. Затова не беше малка изненадата,..

публикувано на 08.02.17 в 14:18

Веско Ешкенази, Людмил Ангелов и албумът им в духа на „свободното танго“

Какво е албумът „Танго“? Преди всичко разчупване на рамките както в музиката, така и в самите нас. Главната линия, която следваме, е контрастът между познатото и това, което предстои да открием . Думи на известния цигулар Веско Ешкенази за новия албум..

публикувано на 06.02.17 в 12:22

Елица Александрова представя своите „Песни от Тракия“

„Ехо от древната реч“, „Струните на сърцето“, „Изгубеният рай“, „Девойко мари хубава“ – това са част от пиесите, включени в сборника „Песни от Тракия“ (Songs from Thrace). Написани са така, че могат да бъдат изпълнени на класическата педална арфа,..

публикувано на 03.02.17 в 14:08

Йоцов кларинет секстет – музика от различни епохи, изпълнена от великолепни музиканти

Един добър изпълнител може да направи чудеса, стига да е в подходяща среда и да свири музиката, която харесва. Накратко казано, това е „тайната” на прекрасните инструменталисти в „Йоцов кларинет секстет”. Формацията изпълнява музика от композитори,..

публикувано на 31.01.17 в 15:10
Миша Майски и Александър Земцов на пресконференцията в БНР

Миша Майски, Александър Земцов и СО на БНР – днес в зала "България"

Музиката излиза от сърцето, а след това преминава през ума и ръцете – думи на Миша Майски. Днес е дългоочакваният концерт, в който големият виолончелист е солист на СО на БНР. Диригент е Александър Земцов, когото публика по света познава като..

публикувано на 27.01.17 в 13:25