НМА „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва с два тържествени концерта своята 95-годишнина

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва своята 95-годишнина с два тържествени концерта – на 5.12 от 18 часа, в голямата зала на Академията и в Старозагорската опера на 6.12 от 19 часа. Програмата представя произведения от..

публикувано на 02.12.16 в 13:30

Бояна Траянова – от традициите на Ню Орлийнс до българската „Махала”

Представяме албумите „Махала“ и Too Big to Fail Бояна е родена в София, но съвсем малка попада в САЩ, където отива заедно с родителите си. Там получава образованието си, там намира и пътя към музиката, което за нея..

публикувано на 30.11.16 в 15:17

Първи концерти от цикъла "Мария Принц със звезди на международните сцени и солисти на Софийската филхармония"

Предстои едно от най-интересните музикални събития в предколедния календар на Софийска филхармония – "Мария Принц и Андрю Маринър" . Специалният концерт ще се състои на 29 ноември, вторник, в Камерна зала "България". За взискателната аудитория..

публикувано на 29.11.16 в 11:45

Музиката като начин на живот за Илиана Селимска – арфист на СО на БНР

Илиана Селимска е многоцветен музикант, наследила традициите на това изкуство от семейството си. Тя е дипломант на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност арфа при проф. Малина Христова и оперно пеене при доц. Лиляна Жабленска. Завършва и..

публикувано на 28.11.16 в 12:08

Хор „Христина Морфова” пази традициите на българското хорово изкуство

Тази година хор „Христина Морфова” отбелязва своята 80-годишнина. Създаден е от проф. Людмила Прокопова през 1936-та – годината, в която великата оперна певица Христина Морфова загива при катастрофа. Съставът е носител на множество награди от..

публикувано на 25.11.16 в 14:07

Джаз фестивалът в Русе – стилово многообразие и прекрасна публика

Повече от четири десетилетия Джаз фестивалът в Русе представя най-доброто от българската сцена. През годините в програмата са присъствали и изпълнители от други страни, без това да е било акцент в концепцията на организаторите. Четиридесет и първото..

публикувано на 24.11.16 в 15:19

Стефан Кънев: Във всяка авторска песен влагам цялото си сърце. Колко ли сърца имам?

Необичайна е творческата съдба на Стефан Кънев. Красноречиво е откровението на композитора: Бог ми е дал душа на скитник и ме е хвърлил в реката на народната музика – да търся брод, да се измъкна или да плувам срещу течението и́, за да стигна до чистия..

публикувано на 23.11.16 в 09:45

С концерт група „Атлас” ще представи новия си албум „Родени в ХХ век”

„Родени в ХХ век” е името на новия албум на група Атлас, който е плод на едногодишен труд. Миналата година, групата чества три десетилетия от своето създаване и сценичен живот. Създадена през 1985-а, група „Атлас“ взима сериозно участие в „ню уейв..

публикувано на 22.11.16 в 12:43

Аглика Генова и Любен Димитров за изкуството да споделяш, за съвместното дихание и преживяване на сцената

За да срещнеш житейската си половинка, трябва да бъдеш в точното време на точното място, а с професионалните партньори е въпрос на променлив късмет. Поне така казват. Аглика Генова и Любен Димитров са сред щастливите притежатели на почти..

публикувано на 18.11.16 в 11:16

„Остава“ с концерт и нов двоен албум „The Best of Ostava”

На 18 ноември в София, една от любимите групи на младото поколение и не само, ще представи новия си двоен албум „The Best of Ostava“ на голям концерт в клуб Joy Station. „ Остава“ е рок група, създадена преди двадесет и пет години в състав: Свилен Ноев..

публикувано на 17.11.16 в 13:38