В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30

"Мисията възможна" – Васил Петров представя "Синатра: Вегас-2"

След успеха на мегаспектакъла „Синатра: Вегас“ в края на миналата година, поп и джаз певецът Васил Петров е подготвил бляскаво продължение. На 12 ноември сцената на зала № 1 в НДК отново ще се превърне в елегантен джаз клуб в стила на Лас Вегас от..

публикувано на 09.11.18 в 10:28

Респектираща програма и незабравими мигове за публика и изпълнители

Четвъртото издание Пловдив джаз фест предложи наситена концертна и клубна програма, вдъхновяващ майсторски клас, срещи с различни изкуства… Всичко това – концентрирано в пет фестивални дни и прекрасни преживявания за публиката във всеки един от..

публикувано на 07.11.18 в 13:14

Всичко е пълно с любов и идва от нашите души без никаква идея за комерсиалност

Александър Георгиев (китара), Александра Раева (вокали), Бурян Маслев (бас), Владимир Митин (тромпет), Панайот Ангелов (перкусии), Стефан Цеков (барабани) и Ясмин Исинов (клавир) – това са Mind Trips. Музиката, която създават, е чил аут и ню джаз...

публикувано на 05.11.18 в 12:29

Георги Корназов: Щастлив съм, че представих „Светлосенки“ на българска сцена

През ранните 90 на XX в. го познавахме от младежката му кариера на „уличен музикант“, както и като част от група „Акага“. От десетилетия известният тромбонист живее и твори във Франция, където има постоянни формации, на които е лидер. Казва, че за него..

публикувано на 03.11.18 в 08:00

„Вярвам, че музиката ми ще стигне до широк кръг публика“

Свилен Ноев, вокалистът на група „Остава”, представи в столицата първия си самостоятелен албум, озаглавен Different. От началото на лятото в радио ефира, както и в различни интернет платформи, всеки може да чуе и види пилотния сингъл Beautiful и..

публикувано на 30.10.18 в 08:00

Симон Льонбах: „Откакто засвирих на кавал, се влюбих в България, а българите и българската народна музика са част от моя живот“

Сякаш съм предприел дълго, красиво пътешествие, което ми се иска никога да не свършва – това са думи на датчанина Симон Льонбах, отправени с признателност към учителя му – прочутия кавалджия Стоян Величков. Случайно попаднал запис от плоча на именития..

публикувано на 26.10.18 в 08:30

С преклонение пред традициите и поглед в бъдещето

На 26 и 27 октомври в Шумен празнуват 120 години от основаването на „Родни звуци“ – един от най-успешните български хорове. В сравнение с дълговековната традиция на многогласното пеене в Западна Европа тази годишнина може би изглежда „млада“, но..

публикувано на 25.10.18 в 13:20