Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мръсният въздух в София е около бул. "Стамболийски", по-чисто е в "Горна баня" и Банкя

Районът около столичния булевард "Стамболийски" е един от най-замърсените в София, тъй като автомобилният трафик е много голям, а разсейването на атмосферните замърсители се препятства от високите сгради в центъра. Това каза Валери Серафимов, началник отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда, цитиран от БТА.

Проблем за чистотата на въздуха в София са фините прахови частици и азотните окиси. След спирането на работа на "Кремиковци", основни причини за емитирането им са автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои ТЕЦ.

По думите на Серафимов сред най-замърсените столични райони са тези с наситен автомобилен трафик - около Орлов мост, "Павлово", "Дружба" и "Надежда". В "Павлово" влияние за честото измерване на наднормени стойности на замърсители във въздуха оказва и използването на локално отопление на мазут в някои от сградите, както и горенето на дърва и въглища в къщите.

В "Дружба" и "Надежда" освен автомобилния транспорт, за превишенията допринася и наличието на близки ТЕЦ.

Замърсените пътни настилки също оказват влияние, отбеляза Серафимов. Измервателните станции за чистотата на въздуха в София са шест автоматични, които работят 24 часа в денонощието, както и един ръчен пункт в гара Яна. Те са разположени в "Павлово", в "Хиподрума", на Орлов мост, в "Надежда", в "Дружба" и на Копитото. Броят им отговоря на изискванията на националното и европейско законодателство и в близко бъдеще не се очертава увеличаване на броя на пунктовете в София, отбеляза специалистът.

Най-чистите райони на София са разположени в подножието на Витоша и са извън наситените пътни артерии, отбеляза експертът. При тях обаче проблем възниква през зимата, когато повечето постройки от "Бистрица", "Симеоново" и "Драгалевци" се отопляват с твърди и течни горива, от изгарянето на които се емитират фините прахови частици. По-чисто е в "Горна Баня" и Банкя, където има газифициране, посочи още Серафимов.

Според специалиста вече се предприемат мерки за решаването на проблема със замърсения въздух в столицата, които са залегнали в програмата на Столична община. По думите му за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София трябва да има правилно регулиране на автомобилния трафик, за да няма задръствания, трябва да се премине от отопление с твърди и течни горива на природен газ, а пътните артерии да се почистват редовно. Проблем за столицата е, че е разположена в Софийската котловина, която е оградена отстрани с планини и те намаляват възможността за самопочистване на атмосферата, каза Серафимов.

Основно през зимния сезон за София са характерни дни с температурни инверсии и мъгла, при които няма разсейване на атмосферните замърсители и нивата се повишават, поясни той. По думите му това също е една от причините в София да се наблюдават високи нива на замърсяване с фини прахови частици и градът да е от най-замърсените в страната. Измервателните станции за чистотата на въздуха в страната са 55. Във всички над 30 населени места, в които се измерват фините прахови частици, има превишаване на допустимите норми, посочват експертите.

Мястото с най-чист въздух в България, използвано и за сравняване, е фоновата станция на връх Рожен, където не са регистрирани превишавания на серни, азотни окиси или фини прахови частици, каза експертът в Изпълнителната агенция по околна среда. Други чисти места са Копитото на Витоша, както и полигона Змейово, където също няма проблем с качеството на въздуха, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59