Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Няма нито едно обстоятелство за помилване на Йордан Опиц

Няма как да бъде постановен указ за помилването на Йордан Опиц, защото не е налице нито едно от обстоятелствата, което да даде възможност за помилване – нито корекционен процес, нито здравословно състояние. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на пресконференция, на която бяха представени резултатите от Комисията за помилването.

„Не ревизираме присъда. Няма указ за помилване, защото няма основания за помилване. Помилва се човек, който полага много усилия да се поправи – това е видимо, това е трайно, това е устойчиво”, каза Попова.

Председателят на Комисията Ива Пушкарова посочи, че молбата му е била обичайна за наскоро осъдените лица. „Пред нас той е превел същите мотиви, които е привел пред съда. Неискреността на лицето, което в дните след подаване на молбата, в която противоречиво декларира формално съжаление, прави интервю преди да влезе в затвора за това, че той не съжалява за извършеното от него и не вижда нищо лошо в него”, каза Пушкарова.

Освен това Опиц е извършил умишлено действия, които възпрепятстват обективно изплащането на гражданския иск към жертвите, което не е налице във всички останали случаи, обясни Ива Пушкарова.

Двама български граждани са частично помилвани от вицепрезидента Маргарита Попова с укази от 18 и 21 януари т.г. През април миналата година е помилван 38-годишен български гражданин в тежко здравословно състояние, осъден на 2 години лишаване от свобода за извършена кражба на вещи, които е върнал
на собственика. Това сочат данни на Комисията по помилването при президента,
представени днес при отчитане на дейността на комисията през изминалата година. Единият от частично помилваните е 43-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за убийството на майката на третото си дете, който е изтърпял почти 7 години от наказанието. Установено е, че престъплението е инцидентно, извършено на афектна основа. Той е помилван с една година от остатъка на наказанието, което е около 3 години.

Другият е 58-годишен, осъден на смърт за извършени тежки престъпления - убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г. През 1999 г. наказанието е заменено с доживотен затвор без право на замяна. Той е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. В момента мъжът моли за помилване на доживотен затвор, като се мотивира с разкаяние и добро поведение.

1017 молби за помилване е разгледала Комисията по помилването при президента за изминалата година, сочи още отчета за дейността й. От тях 838 са постъпили след встъпване в длъжност на новия държавен глава, а 179 са заварени. На 844 молби е отказано помилване.

През втората половина на 2012 г. средно по 40 молби на месец са постъпвали в комисията, което приблизително съвпада със средномесечния брой молби при предходните президентски мандати.

Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че след като сега се гради и развива политика на правото на помилване, решенията, които се взимат по всеки отделен казус, не трябва да бъдат взети емоционално. Тя изтъкна необходимостта от единна политика по прилагането на института на помилването.

Помилването трябва да стане една смислена, разбираема, правилно прилагана конституционна и наказателноправна политика, каза Попова. Тя допълни, че помилването представлява система от усилия, които вървят от няколко страни, най-важни от които са усилията на държавата в лицето на затворническата администрация и личните усилия на осъдения да проумее какво се е случило, да го анализира и да покаже устойчив,последователен, позитивен корекционен процес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва строителството на нов корпус на НПМГ в София

В 10 часа днес ще бъде направена първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

публикувано на 22.07.24 в 08:48
Министерство на образованието и науката

Публикуваха второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 15:25

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:  На пунктовете, които не са спазили новото изискване, ще бъдат налагани санкции, включително..

публикувано на 19.07.24 в 15:24
Красимир Димитров

Екипи на столичната "Аварийна помощ и превенция" се включиха в гасенето на пожара в с. Воден

К метът на София Васил Терзиев  е изпрати л снощи екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в село Воден, по искане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър  Джартов . Общо 12 души от дирекцията, с тежка верижна техника /МБТ/, пожарна кола, УТВ и оборудване  за..

публикувано на 19.07.24 в 13:54
Цветомир Петров

Ще определят вр. и.д. кмет за столичните райони "Оборище" и "Илинден"

Доклади за определяне на временно изпълняващи длъжността кметове на районите "Оборище" и "Илинден" е внесъл до Столичния общински съвет (СОС) председателят му Цветомир Петров , съобщи самият той в своя профил във Фейсбук. Повод за докладите дават прекратените правомощия на двамата районни кметове от Общинската избирателна комисия (ОИК) . В..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Президентът Румен Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 08:14

До 29 юли затварят за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември"

От днес е затворено за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември" за пренареждане на гранитния паваж и изграждане на две дъждоприемни шахти, съобщиха от Столичната община. Кръстовището ще остане затворено до 29 юли. Обектът бе изпълнен по проект “Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от Централна..

публикувано на 18.07.24 в 16:14