Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Фотоизложба пред Народния театър показва красотата, но и разрухата на старите минерални бани на София

Снимка: Здравко Йончев
"Фотографското любопитство е това, което ме провокира да започна да снимам баните в София. Желанието ми е да накарам хората да мислят обществено отговорно, а не на дребно. Да оценят богатството, което имаме".

Думите са на Здравко Йончев, автор на изложбата "Старите минерални бани на София", която столичани и гостите на града могат да разгледат до 10 септември в градината пред Народния театър.

Римски колони, фантастични входни зали, басейни и куполите над тях, овални сводове и многоцветни плочки, това са част от 37-те снимки, които Здравко Йончев е подбрал от стотиците кадри, които успява да направи в три от емблематичните бани на София: Овча купел, Горна баня и Банкя. По думите му идеята тръгва от желанието да се докосне до архитектурната стойност на обектите. В началото е банята в Овча купел. Следва тази в Горна баня, а накрая и балнеолечебницата в Банкя. Изключително позитивен и толерантен, Здравко Йончев желае започнатият проект да продължи, предизвиквайки дискусия в обществото.

Повече за снимките, за впечатленията и най-добрите попадения, както и за бъдещето на проекта, чуйте в разговора на Даниела Бенишева със Здравко Йончев.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на пеперудите привлича туристи в Кюстендилско

Празник на пеперудите ще се състои в неделя, край водопада до с. Полска Скакавица, община Кюстендил. Идеята е да се популяризира един от най-красивите природни феномени по река Струма. Става дума за красивия водопад, който все още е непознат за туристите.  Височината на водопада е около 50 метра. Уникалното за водапада е това, че около него има над 19..

публикувано на 21.07.17 в 09:13

И в Трън ще събират разделно отпадъците си

Гражданите на Трън вече могат да събират разделно отпадъците си в 14 нови контейнера. Те са в два различни цвята - зелен и жълт и са разположени на различни места в града, съобщава сайтът zapadno.com. За момента не се предвижда контейнери да бъдат доставяни в трънските села. В съдовете за смет с жълт цвят се изхвърлят отпадъци от метал, хартия и..

публикувано на 21.07.17 в 08:55

Здраве и стил на живот - избрано от печата

През второто тримесечие средната цена на имотите в София премина психологическата граница от 1000 евро за кв. м. и достигна 1060 евро, пише ТРУД . За сравнение в началото на година цената бе 985 евро/кв.м. Ускореният темп на нарастването на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една гтодина ръстът се движи между 15% и..

публикувано на 21.07.17 в 08:47

Слънчев и още по-топъл ден ни очаква

Очаква ни отново слънчев ден. След обяд, главно в планинските райони, ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 30° и 35°, съобщават от НИМХ при БАН. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли и ще остане без съществена промяна. По Черноморието ще бъде..

публикувано на 21.07.17 в 08:16

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания откриха в София

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания и техните семейства беше открит в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев". В центъра децата и родителите им ще получават консултации от терапевти и психолози, обясни началникът на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология към лечебното..

публикувано на 20.07.17 в 12:15