Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори бизон почина в Столичния зоопарк, трети бере душа

Снимка: БГНЕС

Още един бизон е починал в Столичния зоопарк днес, след като вчера вече умря друг бизон. Освен това още едно животно е в тежко състояние, съобщи БГНЕС.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от последните изследвания, които не са окончателни е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка е, че в храните им е имало силно токсични вещества.

Ветеринарните лекари, които отговарят за лечението на вече заразени животни, не криели големи надежди за тях, защото веществата са били силно токсични.

Столичният кмет гарантира, че отдавна са спрени храните, чрез които се предполага, че са попаднали токсините, а останалите животни се хранят с новодоставени и проверени храни. Още от миналата седмица е започнала вътрешна проверка от страна на общината, каза още Фандъкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отварят Софийския зоопарк за посетители

След излизане на резултатите от лабораторните проби направени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Столичната регионална здравна инспекция и направените заключения, че няма опасност от разпространяване на заразни и паразитни..

обновено на 29.08.14 в 09:09

Животните в столичния зоопарк най-вероятно отровени от пестициди в храната

Пестициди в храната са най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк. Това сочат резултатите от завършилата преди часове проверка, съобщи агенция "Фокус". Пестициди са били открити както в житото, така и в житните трици,..

публикувано на 28.08.14 в 14:28
Бизон

Животните в столичния зоопарк не са починали от "син език", правят се други лабораторни изследвания

Смъртността на животните в Зоологическата градина в София не е причинена от болестта "син език", съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирайки резултатите от лабораторните проби. Служители към Областна дирекция по..

публикувано на 26.08.14 в 17:15

Софийският зоопарк може да отвори врати още утре, ако пробите потвърдят, че е безопасно за хората

Неочакваната смърт на камила, бизон, гаур както и няколко крави в столичният зоопарк са причината той да бъде затворен за неопределено време. Взети са проби от храната и фуража, но засега не се знае какво е причинило смъртта на животните...

публикувано на 26.08.14 в 13:16

Затвориха Столичния зоопарк след смъртта на няколко тревопасни през уикенда

Временно затвориха достъпа за посетители до Столичния зоопарк. Днес следобед ветеринарни лекари и екип на Агенцията по безопасност на храните правят всички необходими изследвания, след като през уикенда са починали няколко тревопасни животни,..

публикувано на 25.08.14 в 16:43

Бизон почина в Зоологическата градина в София, започва цялостна проверка

Започва цялостна проверка на Зоологическата градина в София. Тази сутрин в зоопарка е починало още едно животно - бизон. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, все още не е готов окончателният доклад за причината за смъртта на..

обновено на 02.09.14 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична..

публикувано на 07.05.24 в 19:15

Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от "Велоеволюция". "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх..

публикувано на 07.05.24 в 16:13
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с..

публикувано на 07.05.24 в 15:07
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, но с условие

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да..

публикувано на 07.05.24 в 14:33

Дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова поема към парламента

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова се е насочила към законодателната зала на следващия парламент. В лидерския 25-и многомандатен избирателен район на столицата  Фандъкова е втора в партийната листа на ГЕРБ след Бойко Борисов. Пред..

публикувано на 07.05.24 в 12:19
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на..

публикувано на 07.05.24 в 11:21

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и..

публикувано на 07.05.24 в 10:02