Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за превенция на диабет откриха в Александровска болница

| обновено на 30.04.15 в 16:44
Проф. Здравко Каменов и шефът на "Александровска" доц. Костадин Ангелов показват възможностите на новия център пред зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски
Снимка: Александровска болница

В УМБАЛ „Александровска“ бе открит иновативен „Център за превенция на захарния диабет тип 2 и усложненията му“ със средства, осигурени по Седма рамкова програма на Европейския съюз.

Новият център разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и др.- съобщават от „Александровска”.

Ръководителят на проекта за България – проф. Здравко Каменов изрази мнение, че всички тези данни недвусмислено показват необходимостта от ранен скрининг за откриване на рисковите лица за развитие на заболяването и провеждането на профилактична дейност, както и за откриване на лицата с безсимптомно протичащо вече заболяване, при които да се започне своевременно лечение за недопускане или отсрочване на усложненията му.

„Независимо, че дейността е фокусирана върху ЗД2, в хода на проекта ще бъдат диагностицирани и затлъстяване, артериална хипертония, дислипидемия и други рискови фактори и заболявания, свързани с метаболитния синдром. След широкомащабна скринингова дейност, ще бъдат идентифицирани най-високо-рисковите лица за развитие на ЗД2 и те ще бъдат включени в три-годишна програма за профилактика, базирана на промяна в стила на живот и хранене и приложение на медикаменти.” – уточни проф. Каменов.

В хода на дейността предстои да бъде разкрит и кабинет за диагностика и лечение на диабетно стъпало със специализирана манипулационна за обработка на диабетните рани. Съдовите промени при диабетното стъпало ще бъдат обект на диагностични и терапевтични процедури в разкрития в клиниката по кардиология в болницата център за вътресъдови интервенционални процедури с оглед подобряване на кръвоснабдяването. На екипен принцип в диатностично-терапевтичния процес ще участват и невролози, хирурзи и други специалисти на най-високо ниво, с които УМБАЛ „Александровска” разполага. Освен за лежащо-болните, кабинетът ще обслужва и амбулаторни пациенти.

По данни на Българско дружество по ендокринология, захарен диабет тип 2 (ЗД2) у нас имат 7,63% от населението ≥ 20 г. От тях 3/4 са диагностицирани, а ¼ имат заболяването, но не знаят това. С предиабет (кръвни захари между нормата и диабета) са 3,7% от населението ≥ 20 г.

Диабетните усложнения са тези, които водят до инвалидизация и намаляват продължителността на живота. Те започват и се развиват безсимптомно още преди да бъде поставена диагнозата диабет, а много често стават причина за откриването на заболяването. 

Диабетна ретинопатия е налична при 21% от пациентите още в момента на поставяне на диагнозата ЗД2. Тя е водеща причина за слепота при хората на възраст 40–74 години. Диабетна нефропатия имат 18% от пациентите в момента на диагностициране на диабета. Тя е водеща причина за терминална хронична бъбречна недостатъчност. Диабетна невропатия е. налице е при 12% от пациентите при поставяне на диагнозата ЗД2. Тя е най-честото диабетно усложнение, засягащо приблизително 70% от пациентите, водеща причина за нетравматични ампутации на долен крайник. Сърдечно-съдовите заболявания са причина за фатален край при 75% от хората със ЗД2. Много по-чести са артериалната хипертония, дислипидемията (нарушен мастен профил), исхемичната болест на сърцето, мозъчно-съдовата болест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20