Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Янка Такева: Минималната заплата на учителите ще се повиши с 12,6%

Минималната работна заплата на учителите в средното образование ще се увеличи с 12,6% от 1 октомври 2015 г. Това заяви Янка Такева, ръководител на учителския синдикат към КНСБ, предаде БГНЕС.

Такева уточни, че МРЗ в момента е 530 лева. Такава заплата получават младите специалисти, които току-що са завършили университета и започват работа като учители. Тяхната надница ще се вдигне с около 70 лева и ще стане 600 лева, каза Такева.

Тя подчерта, че повишаването на заплатата ще стане от 1 октомври и няма да има увеличение от 1 януари 2016 г.

„Безспорно е, че МРЗ е малка. Това го знаем всички. Революционна промяна и по-високи заплати може да се очаква, когато имаме по-висок ръст на икономиката“, заяви Такева.

На среща днес, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КНСБ Пламен Димитров е станало ясно, че от 1 октомври се отпускат допълнително 20 милиона лева за заплати в образованието. Решението за отпускането им ще стане факт на утрешното заседание на Министерски съвет. Те са обезпечени от Бюджет 2016 г.

Такева заяви, че образованието се превръща в приоритет за управляващите, за което говорят отпуснатите средства в Бюджет 2016 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат временна автобусна линия № 56А в София

Въвежда се временна организация на движението за временната автобусна линия № 56А до „Новата гора на София“ с оглед осигуряване транспортно обслужване на желаещите, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. На 16 ноември 2019 г. и 17 ноември 2019 г. „Център за градска мобилност“ организира експлоатацията на временна автобусна линия №56А с маршрут:..

публикувано на 15.11.19 в 19:16
По-рано тази година беше възстановена скулптурата на баща и син Славейкови, но посегателствата продължиха

Поръчан е нов бастун за Пенчо Славейков

Скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови ще бъде възстановена, вече е поръчано изработването на нов бастун, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в своя профил на фейсбук. В момента се преглеждат записите от камерите и се уточнява кога точно бастунът на Пенчо Славейков е бил откраднат. Тази година скулптурата беше реставрирана и върната на..

публикувано на 15.11.19 в 16:26

Пристрастени сте към онлайн шопинга? Внимавайте

Германски психотерапевти настояват пристрастяването към пазаруването в интернет да бъде признато за психично разстройство, защото има особени симптоми, съобщи в. "Дейли мейл". Обсесивното пазаруване е познато на специалистите от десетилетия. То обаче придобива нови мащаби в ерата на интернет и вече засяга всеки 20-и човек. Хората,..

публикувано на 15.11.19 в 14:25

Седем архитектурни бюра с проекти за пл. "Св. Неделя"

Седем водещи архитектурни бюра подадоха проекти в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя“, съобщиха от Столичната община. OW/MA/CL - One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио..

публикувано на 15.11.19 в 13:11

Касперски: Кибервойната може да стане реалност за милиони

Изпълнителният директор на компанията за киберсигурност Лаборатория "Касперски" предупреди, че много скоро кибервойната може да стане реална за милиони хора. Евгений Касперски прогнозира катастрофални кибератаки срещу критична инфраструктура, освен ако правителствата не предприемат синхронизирани мерки за ограничаване на щетите...

публикувано на 15.11.19 в 11:38

Предложението за първия ден от болничните разбуни духовете

Постигнатото политическо споразумение да не се заплаща първият ден от болничните предизвика широк обществен отзвук в страната. КНСБ и КТ "Подкрепа" реагираха остро и техните президенти Пламен Димитров и Димитър Манолов веднага поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Пламен Димитров заяви, че това е неприемливо и несъгласувано със синдикатите..

публикувано на 15.11.19 в 09:45

Нов живот за вълка и заека на „Союзмултфилм“

Филмовото студио „Союзмултфилм“ стартира разработката на нова поредица на анимационния сериал „Ну, погоди!“, Първата серия ще излезе през лятото на 2020 г.,, след което планираме 26 нови епизода, съобщи Юлияна Слащева, председател на филмовото студио. „Ну, погоди!“ (на бълг. Само почакай) е съветски анимационен..

публикувано на 15.11.19 в 09:36