Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина основателят на НБУ професор Богдан Богданов

Почина Президентът и основател на Нов български университет професор Богдан Богданов, д.н. - класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Богданов е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет.

Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“, както и на издадената в Испания книга „Modelos de realidad”, издадената в Германия „Reading and Its Functioning“ и издадената във Франция „Penser et construire L’Europe“.

Последната книга, която професор Богдан Богданов остави, е „Думи, значения, понятия и неща“.

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис откриха в магазин в София

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис. Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%...

публикувано на 30.07.24 в 19:36

Разходите на Столичната община за първото полугодие на 2024-та

Столичната община публикува информация за всички разплащания, които е направила за първото шестмесечие на 2024 г. Те са в размер на 425.8 млн. лв. За финансиране на разплащания на разходи на районните администрации са делегирани 674.8 млн. лв., а към второстепенни и третостепенни разпоредители на средства – 146.8 млн. лв.  От Общината..

публикувано на 30.07.24 в 16:39
Новата линия ще се обслужва от двуетажни автобуси

С нова автобусна линия ще презентират софийски туристически обекти

София отчита повишение със 7% на броя туристи за първото полугодие , съобщават от Столичната община, цитирайки на заместник-кмета Никола Барбутов. Ръстът е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата от преди Covid-19. От 3 август 2024 г. се пуска в движение нова автобусна линия № 200 . Тя ще функционира през..

публикувано на 30.07.24 в 15:17

Пощенските станции временно прекъсват работа с клиенти

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 14:12

Остават 2 седмици за кандидатстване по програма "Зелена София-2024 г."

До 13 август 2024 г. продължава събирането на предложения по общинската програма "Зелена София-2024 г." , напомнят столични районни кметове. Основните цели са: подобряване на зелената инфраструктура в столицата, участие на гражданите в озеленяването и подобряване на градската среда, както и инвестиции в устойчиви и екологични проекти...

публикувано на 30.07.24 в 10:36

Мият улици в "Лозенец", местят автомобили, ако пречат

Продължава поетапното измиване на централни софийски улици под формата на „карета“ с временно затваряне на движението, съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За да се избегне преместване на паркираните автомобили с „паяк“, собствениците трябва да ги преместят, докато трае дейността. На 30 юли от 07:30 ч. до приключване на миенето,..

публикувано на 30.07.24 в 07:25

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 14:33