Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Повечето печатни издания тази сутрин съобщават за оформилия се консорциум от турски холдинг, руска банка и швейцарски аеропорт, който ще е един от кандидатите за "Летище София". Limak Holding, ВТБ "Капитал" и Flughafen Zuerich ще наддават заедно за концесията, според информация на агенция Ройтерс.

СЕГА припомня, че още през септември Министерството на транспорта обяви, че по искане на три компании ще удължи с месец - до 20 ноември, срока за подаване на оферти за столичната аерогара. Още преди да започне процедурата, ресорният министър Ивайло Московски каза, че интерес проявявали операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Венси, Лион, Дъблин и др. Съобщението на Ройтерс бе потвърдено от един от номинираните от Ивайло Московски кандидати - Flughafen Zuerich, операторът на летище Цюрих.

"Лимак холдинг" има бизнес в строителството, енергетиката, туризма, циментовата промишленост. През 2008 г. печели 20-годишна концесия за истанбулското летище "Сабиха Гьокчен". "Лимак" е и един от инвеститорите, които сега строят третото летище в Истанбул.

Виж повече

Известни  хотелски вериги и ресторанти в Германия са обявили 30 работни места за българи, пише СТАНДАРТ. Със съдействието на Агенцията по заетостта и германската Федерална агенция по труда до края на 2016 година ще бъдат подбрани кандидатите и те ще започнат работа веднага след това.

„Създават военномедицински университет“, извежда в заглавие ТРУД. Правителството подкретпя тази идея. До момента на няколко пъти подобно предложение беше споменавано от началника на ВМА проф. Петров, но едва днес то бе официално бе одобрено и от премиера Бойко Борисов, уточнява изданието. Целта е да обучим военни лекари, да им сложим пагоните и да наситим частите с кадри“, обърна се към премиера началникът на ВМА. Той поясни, че подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

12 области без онколози и кардиолози, алармира МОНИТОР. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти, показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, предоставена на изданието. За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак. Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница пък поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Виж повече

Пращаме фъстък виагра в Ноевия ковчег, разкрива ТРУД. Уникални български сортове семена, сред които фъстъкът виагра „Орфей“, алабашът витаминозна бомба „Ники“ и конкуренцията на фасула – вигната „Хриси“, ще оцелеят и след края на света. Образците от родните култури, достижения на учените от Института по растителни генетични ресурси в Садово, ще потеглят към световното хранилище за семена на архипелага Шпицберген в Норвегия, разказа пред „Труд“ гл. ас. д-р Гергана Дешева, ръководител на националната генбанка.

Българските семена ще бъдат съхранявани в подземното хранилище в най-северната част на скандинавската държава. Съвременният Ноев ковчег трябва да издържи на глобална катастрофа като ядрена война, удар от метеорит и пр., и така да запази растителното разнообразие на Земята за поколенията.

Виж повече

Нощ на театрите се спуска над България, информира СЕГА. Факелно шествие, матине с популярни арии и ансамбли, работилници за деца, за ръчно рисуване на порцелан и стъкло, изложби, дискусии, премиери на книги, представления за малки и големи включва програмата на четвъртата "Нощ на театрите". На 19 ноември ще се проведат над сто творчески акции в петнадесет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Казанлък, Кърджали и други.

Събитието е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 9 години се реализира в редица европейски страни. За някои от събитията входът е свободен, а за други са предвидени преференциални цени.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59