Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 изготвен съвместно от Европейската комисия, пише ТРУД, позовавайки се на БНР. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС. Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия.Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Докладът изчислява, че това е загуба икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Виж повече

„Наздраве”! Обикновено казваме тази дума не само на маса, но и щом чуем някой да кихне, пише СТАНДАРТ. Оказва се, че нормалните човешки условни рефлекси като кихане, прозяване и пронтягане са полезни за здравето. Според учените те са създадени от природата, за да помагат на организма. Няма нищо по-нормално от кихането, когато в носа се натрупват твърде много микроли, алергени и прах. Независимо от причината за кихането обаче, не забравяйте да прикриете носа си с кърпичка. При кихане над 100 хиляди различни бактерии излизат от там със скорост 160 км/ч

Най-масовите цигари у нас стават над 5 лева кутията от следващата година, отбелязва ТРУД. Причината са окончателно приетите промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които от 2017 г. специфичният акциз на цигарите се увеличава от 70 лв. на 101 лв. на 1000 къса. Заради промяната цените на дребно на евтините цигари ще се повишат с около 15-20 стотинки.

Виж повече

Българите теглят по 3,126 млн. лв. кредити на ден, изчислява МОНИТОР на база последните данни на Българската народна банка (БНБ) за октомври 2016 г. Общо в края на миналия месец заемите на домакинствата възлизат на 18,490 млрд. лв., което е 20,8% от БВП. Ръст се наблюдава и при жилищните заеми. На месечна база увеличеното е от 7,4 млн. лв., а спрямо октомври на миналата година ипотечните кредити са нараснали с 90,2 млн. лв.

Една трета от българите, или 29%, планират да похарчат над 680 лв. по време на Черния петък тази година, остава на финансова тема МОНИТОР. Проучването е проведено през октомври тази година сред 1000 респонденти на възраст между 18 и 55 години. Традиционно Черният петък се провежда в последния петък от ноември след Деня на благодарността, а тази година денят за най-голямото пазаруване е на 25 ноември. Според проучването, най-продаваните стоки обикновено са малките електроуреди и телевизори, както и мобилни телефони, таблети и играчки. По отношение на профила на потребителите, повечето технологични артикули се закупуват от мъже на възраст между 25 и 45 години. Жените пък предпочитат артикули за лична грижа и продукти за деца.

Виж повече

Тайланд раздава визи без пари на българи през зимата четем в МОНИТОР. Азиатската страна отмени таксата за издаване на туристически визи за гражданите на 19 страни, сред които и България, през силния зимен сезон. Визите ще бъдат издавани безплатно, ако за тях се кандидатства в тайландски посолства или консулства. В случай че съответните молби бъдат подадени при пристигане в Тайланд, ще се плаща по-ниска такса. Мярката ще бъде в сила от 1 декември до 28 февруари.

Мариан Вълев удари джакпота на нашенския "Бродуей", след като дълго време се колебаеше дали да се завърне на сцената. Куката от крими сериала "Под прикритие" влезе в Народния през парадния вход, съобщава СТАНДАРТ.  Кинаджията беше избран от известния режисьор и художник Петринел Гочев да бъде сред звездите в "Майстори" по Рачо Стоянов. В бъдещата постановка ще играе и Гергана Змийчарова, една от най-блестящите ученички на Цветана Манева и съпруга на Гочев.

Виж повече

Новият спектакъл на Нешка Робева стартира от Добрич, информира СЕГА. Две сватби, които заради грешка на организатора се правят едновременно на едно място, са в основата на "Търси се Фигаро - последната грешка на Нешка". Постановката, чието първо представление беше снощи в Добрич, е съвместна продукция с Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров. Звучи фолклорна музика, а оркестърът на операта изпълнява класически произведения на Чайковски, Владигеров, Бизе, Верди и др. "И всичкото това нещо да се превърне в едно състезание, в едно кълбо от енергия между две групи млади хора, които, разбира се, на сцената се изявяват така, както е присъщо на младия човек.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59