Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

18% скок на водата в София, прогнозират от КЕВР, съобщават поечето печатни издания тази сутрин. Кубик питейна вода в София поскъпва с 33 стотинки, предвиждат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението заложено в доклада на регулатора е 18%, при искани близо 30 на сто от концесионера Софийска вода, отбелязва ТРУД. Ако то бъде прието, абонатите в София ще плащат по 2,15 лв. на кубик, което е далеч под социалната поносимост, определена от регулатора. Предстои новите цени да бъдат обсъдени на заседание в началото на февруари.

България не е получила и аварийна помощ под формата на ток от съседните държави в първите студени дни на годината, информира СТАНДАРТ. Няма и търговски внос или износ от страна на държавните енергийни дружества в първите 12 дни на 2017 г. Това става ясно от писмен отговор на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. От началото на годината върховото потребление (между 18 и 19 часа) е високо заради студа. Пикът е бил на 9 и 10 януари, когато товарът на системата е достигнал 7,7 хил. мегавата в този часови пояс. Заради тежките условия в целия регион не е имало възможност да се получи аварийна помощ от съседните държави.

Виж повече

Връчват метли на майки, изоставили децата си, извежда в заглавие МОНИТОР. Майки, които изоставят децата си, ще бъдат принудени да плащат на социалните, които се грижат за тях, или на приемните семейства, в които сирачетата бъдат настанени. Ако нямат пари за издръжката на децата им пък, ще трябва да полагат общественополезен труд според квалификациите си. Мерките залагат дори да се удържа част от заплатата им, ако те са назначени на трудов договор.

Виж повече

МОН прехвърли на училищата проблема с транспорта на учителите, обяснява СЕГА. Училищата сами трябва да осигурят средства за транспорт на пътуващите учители и не могат да разчитат на допълнителна субсидия за това. Проблемът произтича от новия училищен закон, според който държавата покрива разноските за път само на педагози, които пътуват, за да работят в малки населени места. Според наредба на МОН от 16 януари т.г. като малки се определят населените места с до 5000 жители. Така преподаватели в градове като Мездра, Трявна, Елена, Симитли, Царево, Белослав, Котел и т.н. са принудени да заделят от заплатата си, за да стигнат до работното си място. За някои от тях това означава 20% намаление на дохода. В същото време има училища, където почти половината преподаватели пътуват и за тях е непосилно да поемат транспорта им. По данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поне 10% от малките училища няма да могат да поемат пътните на учителите си, т.е. преподавателите ще трябва да сами да заплащат превоза си.

Виж повече

Оперетата се превърна в "Сънсет булевард", четем още в СЕГА. Трите премиерни представления на "Булевардът на залеза" в края на януари бяха посрещнати от препълнената зала в Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър, удостоен с три награди "Тони", бе представен за първи път на родна сцена, а билетите не стигнаха за всички желаещи. Постановъчният екип и изпълнителите са изцяло български, а правата за представленията са отстъпени от британския композитор ексклузивно на Музикалния театър. Режисьор е директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който прие предизвикателството да се завърне към мюзикъла след почти 23 години извън този сценичен жанр.

Нашата Мис Вселена дарява роклята си, разкрива СТАНДАРТ. Виолина Анчева ще направи изключително благороден жест след финала на тазгодишното издание на конкурса за красота "Мис Вселена". Софиянката е изявила желание да дари официалната си рокля на някого във филипинската столица Манила, където вчера се състоя церемонията. За съжаление българката остана извън класиралите се на конкурса. Организаторите обявяват само първите 13 момичета. Иначе над 3 часа продължи финалът в Манила, Филипините. В него момичетата дефилираха с няколко вида костюми - бански, национални, официални и др. Голямата звезда на шоуто беше известният рапър Flo Rida. Той дори се снима с нашата Виолина, а снимката моментално стана голям хит в социалните мрежи. Самата Виолина се чувства много уморена и вече няма търпение да се прибере у дома.

Виж повече

Париж започва 15-годишна реконструкция на един от символите на френската столица – Айфеловата кула, научаваме от МОНИТОР. Предложението е на кмета на Париж Ан Идалго, а планът е да бъдат инвестирани 300 милиона евро за козметичната операция, както нарекоха реновацията медиите на Острова. Голяма част от сумата ще бъде отделена за основен ремонт на асансьорите, в които и до днес се използват оригиналните разработки на Гюстав Айфел. Ще бъде модернизирана и системата за светлините, които всяка вечер осветяват кулата. Реконструкция предстои и за системите за сигурност, както ще бъдат монтирани навеси, за да могат туристите да са на сухо, докато чакат под дъжда. Всички подобрения е планирано да бъдат завършени след десетина години.

Айфеловата кула е построена през 1889 г по повод Световното търговско изложение в Париж. Всяка година символът на френската столица привлича около 7 милиона туристи. През годините са правени редица петиции за отстраняването ѝ, тъй като според много хора тя е „безполезна” и дори „грозновата”.

Изкуственият интелект е по-умен от средностатистически човек, показаха резултати от IQ тестове, цитирани от 24 ЧАСА. Машината, победила хората, е разработена от учените от университета в Еванстън, Илинойс. Техният проект използва платформата CogSketch, създадена от лабораторията Forbus. Чрез нея машините могат да решават визуални задачи и да разчитат чертежи с моментална обратна връзка за видяното. На база на разбраното те трябва да изберат най-естествения начин за продължаване на веригата. Според изследователите резултатът може да е крайъгълният камък, върху който да се построи основата машините да разбират света като хората.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централни софийски хали

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май , съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Общата стойност..

публикувано на 15.05.24 в 16:05

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39