Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Централните столични вестници отразяват плановете на „Топлофикация София” да поиска поскъпване на топлинната услуга, броени дни след авариите, оставили на студено стотици хиляди софиянци. Съобщението направи инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството, в интервю за Българското национално радио.

През миналата година столичната топлофикация е регистрирала 1100 аварии по топлопреносната мрежа през 2016 г., сочи статистиката на дружеството. Едновременно с това обаче се оказва, че са сменили едва 1,4 км от старите тръби от мрежата си, отбелязва МОНИТОР. Според експерти поскъпване на парното и то не само в София, неминуемо ще има, заради по-високите цени на природния газ от началото на април. Те бяха поискани от „Булгаргаз”, който купува синьото гориво от единствения доставчик за България „Газпром”. Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум обясни, че 60-70% от цената на парното зависи от природния газ. Връзката обаче не е съвсем пряка, защото топлофикациите с когенерации получават за това производство субсидия под формата на изкупуване на тока на по-висока цена.

Виж повече

Идва нова грипна вълна, предупреждава СТАНДАРТ. Първи аларма биха лекари от Пловдивско. Броят на болните през последните дни отново се е увеличил, а според медиците това се дължи на вдигането на температурите и повечето контакти между хората. Увеличен брой пациенти с оплаквания отчитат и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 195 е броят на регистрираните болни от респираторни заболявания преди две седмици. През тази той е скочил до 250. Увеличили са се и болните от варицела и скарлатина.

София пусна новите правила за прием в първи клас, пише СЕГА. Местоживеенето става водещият критерий за прием на всички първолаци в София. Ако постоянният адрес на семейството е в административния район на училището, ученикът ще получи максимален брой точки - 33 т. Правилата са задължителни за всички школа и са записани в доклад на зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, с който той предлага да се приеме единна система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Окончателното решение ще е на СОС.

Критериите са разделени в две групи. В първата група попадат 4 критерия за адреса, като ученикът може да получи точки само по един от тях Втората група критерии са 7. Завършването на подготвителна група в съответното училище ще носи 10 точки. За други деца от семейството в същото школо се дават 7 точки. Дете с двама починали родители или с трайни увреждания над 50% получава допълнително 7 точки, а дете с един починал родител - 5 точки. Близостта на училището до местоработата на един от родителите и многодетно семейство носят по 4 точки. При голям наплив педагогическите съвети могат да увеличат тежестта на три от тези критерии до 10 точки. При равен брой точки пък ще се мери най-краткото разстояние от адреса до училището, като ще се ползват данни на Google Maps.

Виж повече

Българската столица София  е най-евтиното място за почивка през 2017 г., показва годишният доклад на сайта за летищни трансфери Hoppa, публикуван в престижното издание Business insider. В класацията попадат 19 дестинации в света, които предлагат най-ниски разходи за ваканция, отбелязва ТРУД. В средния разход на човек са включени цените на двойна стая в хотел, храна за двама с бутилка вино, 3 км возене с такси, както и чаша кафе, коктейл и бира. Според изчисленията за всичко това в София ще платите малко над 47 долара.

Доставят в България оборудването за АЕЦ, научаваме от СТАНДАРТ. В Ижорските заводи, част от групата "Обединение машиностроителни заводи", започна процесът по товарене на основната част от оборудването за АЕЦ "Белене", съобщиха от руската компания. Оборудването е изработено по силата на договор между НЕК и "Атомстройекспорт", сключен през 2008 г. През лятото на милата година Международният арбитражен съд в Париж постанови, че българската страна трябва да плати за вече произведеното оборудване за атомната централа, а в края на 2016 г. беше направено и пълното плащане.

Виж повече

ДАНС си търси IT специалисти, съобщава СЕГА. Близо 2 години след като с промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" беше дадено разрешение да се обявяват открити конкурси за набиране на агенти и служители, ДАНС пусна първите си конкурси. Агенцията обяви, че търси шестима служители, които да започнат да работят като IT специалисти. Конкурсите са за експерти, а назначените ще се водят държавни служители. За да си подадат документите обаче, кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания. Едно от най-важните е да не са по-възрастни от 40 години към датата на обявяване на конкурса. Към специфичните изисквания освен възрастта се изисква да са клинично здрави, да нямат психически заболявания, да не използват наркотици, да не осъществяват дейност против националната сигурност или срещу обществения ред.

Виж повече

Броят на регистрираните безработни към края на декември 2016 г. отчита съществен спад от 20,6 на сто на годишна база. Спрямо предходния месец нараства незначително и така към края на миналата година регистрираните българи без работа са малко над 261 хиляди. Това показват статистическите данни на Агенцията по заетостта, цитирани от 24 ЧАСА. Традиционно най-ниски са нивата в по-големите области: София-град - 2,3%, Габрово - 4,7%, Варна и Пловдив - по 5,8%, Стара Загора и Перник - по 6%, Русе - 6,7%, Бургас - 7,1% и Велико Търново - 7,8%.

Гришо зарадва цяла България с титла в София, четем в МОНИТОР. Григор Димитров хвърли в екстаз близо 12-те хиляди зрители в зала „Арена Армеец“ и още стотици пред тв екраните, като спечели титлата на турнира от АТР 250 Garanti Koza Sofia Open. На финала той се справи с 11-ия в света Давид Гофен (Бел) със 7:5, 6:4 за близо 2 часа игра. Това е 6-а титлата в кариерата на 25-годишния хасковлия и негова втора за годината след Бризбейн (Ав). От началото на 2017 г. Гришо изигра 15 мача и загуби само полуфинала на Australian Open от Рафаел Надал. Освен купата, връчена му от служебния премиер Огнян Герджиков, Григор заслужи и 250 точки за световната ранглиста и 85 945 евро от наградния фонд.

Виж повече

Българинът Владимир Койлазов със статуетка „Оскар” в ръцете, пише ТРУД. На 11 февруари в Лос Анджелис Койлазов получинай-престижната награда в киноиндустрията, връчвана от американската академия за филмови изкуства и науки. Тя отличи нашия сънародник за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray”, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“, „Доктор Стрейндж“, „Дедпул“и много други.

"Анжела Недялкова блесна на „Берлинале”, продължава темата за българите в светлината на прожектора в ТРУД. Българската актриса бе сред звездите на червения килим на най-големия филмов фестивал Берлинале. Тя бе там за премиерата на „Т2. Трейнспотинг“, в който изпълнява една от основните женски роли- Филмът на британския визионер Дани Бойл е продължение на оригиналния шедьовър „Трейнспотниг“ от 1996-а и се бори за Златна мечка в основната програма на фестивала. В края на седмицата „Т2. Трейнспотинг“ тръгва и по българските кина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59