Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици

БГНЕС

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици, предаде БГНЕС.

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди. От днес започваме по-усилено миенето на основни булевардни, а след това ще преминем постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова относно миенето на улици като една от мерките за справяне на замърсения въздух в София.

Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да подобри качеството на въздуха. Другата е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства. Миенето е много важно. Тази година увеличаваме броя на миенето на улиците. Миенето на улиците ще бъде повече, отколкото през миналата година, поясни Фандъкова.

На въпрос дали тази година Луковмарш е разрешен, тя заяви, че както през последните години общината процедирала-при получаване на заявлението за провеждане на това шествие, се обръщала към службите-МВР, ДАНС и прокуратурата. След получаване на становищата им, се издава писмо на СО и традиционно не съгласуваме провеждане на шествието, а съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча. Постъпили по същия начин. Има основание за това, което се вижда в писмата на различните служби. Надявам се организаторите да се съобразят с това, за да можем да запазим спокойствието в нашия град. Разчитам на СДРВ да премине всичко спокойно и да не се нагнетява напрежение, посочи кметът на Столична община.

Запитана как ще отговори на критиките, че въпреки, че е забранен, маршът ще се проведе, Фандъкова повтори, че органите на реда ще са на място. Ние ясно казваме, че не съгласуваме такова събитие. Ако някой нарушава правилата и закона, ще носи отговорността си, коментира Йорданка Фандъкова.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автомобилна администрация и Пътна полиция засилват контрола в София на вредните емисии от автомобилите

Предстоят засилени проверки в столицата на вредните емисии от автомобилите. За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев и началникът на отдел..

публикувано на 22.05.17 в 15:27

Трамвай - библиотека тръгва за 24 май

Центърът за градска мобилност заедно със Столичната община и Столичната библиотека стартират кампанията „Пътувай и чети“. Кампанията е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно. За тази цел на..

публикувано на 22.05.17 в 12:06

Космонавтът Георги Иванов е приет в болница със съмнения за инсулт

Първият български космонавт - Георги Иванов, е бил приет в тежко състояние в реанимацията на Военномедицинската академия. 76-годишният Иванов е бил откаран в болницата тази сутрин, като в момента му се правят пълни изследвания. От ВМА съобщават, че няма данни за травми по главата и най-вероятно става дума за инсулт. Иванов е генерал-лейтенант от БНА,..

публикувано на 22.05.17 в 11:36

Стартира кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Днес от 11:00 ч. в залата на Националния център по заразни и паразитни болести (ул. „Янко Сакъзов“ 26) ще се проведе пресконференция, с която ще стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. По време на събитието лекари специалисти ще представят актуални данни за рака на маточната шийка –..

публикувано на 22.05.17 в 09:06

Самоковчани скоро ще имат стрийт фитнес

Проект за стрийт фитнес подготвя общината в Самоков. Уредите ще бъдат разположени на терен зад общежитието на спортното училище. Там ще бъде изградена площадка на пясъчна основа, върху която ще бъде монтирана комбинация от уреди. Ще бъде благоустроена и околната зелена площ. Ще се изградят алеи, които да осигуряват достъпа до площадката...

публикувано на 22.05.17 в 08:59