Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици

БГНЕС

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици, предаде БГНЕС.

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди. От днес започваме по-усилено миенето на основни булевардни, а след това ще преминем постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова относно миенето на улици като една от мерките за справяне на замърсения въздух в София.

Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да подобри качеството на въздуха. Другата е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства. Миенето е много важно. Тази година увеличаваме броя на миенето на улиците. Миенето на улиците ще бъде повече, отколкото през миналата година, поясни Фандъкова.

На въпрос дали тази година Луковмарш е разрешен, тя заяви, че както през последните години общината процедирала-при получаване на заявлението за провеждане на това шествие, се обръщала към службите-МВР, ДАНС и прокуратурата. След получаване на становищата им, се издава писмо на СО и традиционно не съгласуваме провеждане на шествието, а съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча. Постъпили по същия начин. Има основание за това, което се вижда в писмата на различните служби. Надявам се организаторите да се съобразят с това, за да можем да запазим спокойствието в нашия град. Разчитам на СДРВ да премине всичко спокойно и да не се нагнетява напрежение, посочи кметът на Столична община.

Запитана как ще отговори на критиките, че въпреки, че е забранен, маршът ще се проведе, Фандъкова повтори, че органите на реда ще са на място. Ние ясно казваме, че не съгласуваме такова събитие. Ако някой нарушава правилата и закона, ще носи отговорността си, коментира Йорданка Фандъкова.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази неделя Радио София гостува в литературен клуб „Перото“

Всяка неделя е специална за „Радио София“ и (вярваме) за нашите слушатели, защото нашето студио винаги е разположено някъде другаде. Продължаваме с обиколката на знаковите за София места и тази неделя, на 26 февруари, от 9 до 12 ще бъдем в литературен клуб „Перото“. И тъй като „Перото“ бързо се превърна в притегателен център за различни..

публикувано на 25.02.17 в 20:55

Откриха родителите на момченцето, намерено в София

Изяснена е самоличността на майката и бащата на момченцето, което бе намерено само вчера по обяд, в района на ж.п. прелеза при ул. „Първа Българска армия“ в столицата, съобщиха от МВР. На детето бе осигурена полицейска закрила, то е настанено в специализирано заведение. Детето е прегледано и е в добро общо здравословно състояние...

публикувано на 24.02.17 в 19:13

БНР отново с богат избор на музика

От 1 март т.г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на "Музикаутор". След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор между БНР и сдружението за колективно управление на авторски права. Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските..

публикувано на 24.02.17 в 17:15

Инспектори ще обследват тунели по автомагистралите

През следващата седмица специализираното звено за инспекция ще обследва тунелите на АМ "Струма", "Траянови врата" на АМ "Тракия"и по пътя София-Кулата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Инспекциите на съоръженията по трансевропейската пътна мрежа се правят от експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от Агенцията, както и..

публикувано на 24.02.17 в 14:22

Почина телевизионният водещ Радослав Кавалджиев - Роро

Известният телевизионен водещ Радослав Кавалджиев, известен като Роро, е починал тази сутрин във Военно-медицинска академия. По първоначална информация фаталният изход е причинен от белодробна недостатъчност. 41-годишният Роро е бил в състояние на изкуствена кома, като въпреки интензивните грижи на специалистите състоянието му останало критично..

публикувано на 24.02.17 в 12:08