Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици

БГНЕС

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици, предаде БГНЕС.

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди. От днес започваме по-усилено миенето на основни булевардни, а след това ще преминем постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова относно миенето на улици като една от мерките за справяне на замърсения въздух в София.

Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да подобри качеството на въздуха. Другата е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства. Миенето е много важно. Тази година увеличаваме броя на миенето на улиците. Миенето на улиците ще бъде повече, отколкото през миналата година, поясни Фандъкова.

На въпрос дали тази година Луковмарш е разрешен, тя заяви, че както през последните години общината процедирала-при получаване на заявлението за провеждане на това шествие, се обръщала към службите-МВР, ДАНС и прокуратурата. След получаване на становищата им, се издава писмо на СО и традиционно не съгласуваме провеждане на шествието, а съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча. Постъпили по същия начин. Има основание за това, което се вижда в писмата на различните служби. Надявам се организаторите да се съобразят с това, за да можем да запазим спокойствието в нашия град. Разчитам на СДРВ да премине всичко спокойно и да не се нагнетява напрежение, посочи кметът на Столична община.

Запитана как ще отговори на критиките, че въпреки, че е забранен, маршът ще се проведе, Фандъкова повтори, че органите на реда ще са на място. Ние ясно казваме, че не съгласуваме такова събитие. Ако някой нарушава правилата и закона, ще носи отговорността си, коментира Йорданка Фандъкова.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Темите в сутрешното "Радиокафе" на 27 март:

В утрото след изборите ще пием сутрешното си "Радиокафе" с резултатите от изборите, с коментарите и прогнозите! Кого предпочетоха софиянци, каква е сутиацията в останалите големи градове и каква е картината сред българите в чужбина, както и специални репортажи от точките, в които бяха нашите репортери - Ихтиман, Костинброд, Сливница, Самоков, Костенец...

публикувано на 27.03.17 в 09:15

В парк „Възраждане” ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР

Днес е Международният ден на театъра. По този повод от 19:00 часа под купола на Цирк „Балкански” в парк „Възраждане” ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова. Тази година..

публикувано на 27.03.17 в 08:47

Двама души са с опасност за живота след катастрофи през денонощието

Двайсет души са ранени при станалите 14 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота. В София са регистрирани 82 леки и 2 тежки пътнотранспортни произшествия с двама ранени.

публикувано на 27.03.17 в 08:43

ЦИК пpи 89,73% преработени протоколи: ГЕРБ – 32,58 срещу 26,82 – БСП

ГЕРБ удържа победа над БСП в предсрочните парламентарни избори. Данните при обработени близо 90 на сто протоколи от секционните комисии сочат 32,58% от гласовете за партията на Бойко Борисов срещу 26,82 на сто за социалистите. В спор за третото място все още са Обединените патриоти и ДПС, като разликата в полза на патриотите е едва около 0,25%. Като..

публикувано на 27.03.17 в 08:35

Екзит пол: ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори

Приключи гласуването в предсрочните парламентарни избори в България. Според екзитпола на социологическата агенция "Алфа рисърч" на първо място е ГЕРБ с 32,2% от гласовете. БСП е втора с 28,1, следвана от ДПС - 9,7 и Обединените патриоти с 9,5% подкрепа. В парламента попадат „Воля“ с 5,1 и коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ с 4%..

публикувано на 26.03.17 в 20:07