Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици

БГНЕС

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици, предаде БГНЕС.

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди. От днес започваме по-усилено миенето на основни булевардни, а след това ще преминем постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова относно миенето на улици като една от мерките за справяне на замърсения въздух в София.

Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да подобри качеството на въздуха. Другата е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства. Миенето е много важно. Тази година увеличаваме броя на миенето на улиците. Миенето на улиците ще бъде повече, отколкото през миналата година, поясни Фандъкова.

На въпрос дали тази година Луковмарш е разрешен, тя заяви, че както през последните години общината процедирала-при получаване на заявлението за провеждане на това шествие, се обръщала към службите-МВР, ДАНС и прокуратурата. След получаване на становищата им, се издава писмо на СО и традиционно не съгласуваме провеждане на шествието, а съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча. Постъпили по същия начин. Има основание за това, което се вижда в писмата на различните служби. Надявам се организаторите да се съобразят с това, за да можем да запазим спокойствието в нашия град. Разчитам на СДРВ да премине всичко спокойно и да не се нагнетява напрежение, посочи кметът на Столична община.

Запитана как ще отговори на критиките, че въпреки, че е забранен, маршът ще се проведе, Фандъкова повтори, че органите на реда ще са на място. Ние ясно казваме, че не съгласуваме такова събитие. Ако някой нарушава правилата и закона, ще носи отговорността си, коментира Йорданка Фандъкова.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва лятната кампания в София за събиране на опасни отпадъци

24 юни е последният ден от провеждаща се три дневна лятна кампания на Столична община за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Във всеки един от дните мобилен събирателен пункт се разполага на различни места в града в районите „Овча купел“, „Лозенец“ и „Триадица“, „Слатина“ и „Подуяне“.  В момента действащата система е единственият..

публикувано на 23.06.17 в 16:52

26 795 ученици се явяват на национално външно оценяване по чужд език

26 795 осмокласници от цялата страна ще положат национално външно оценяване (НВО) по чужд език. Изпитът ще се проведе в 411 училища и ще започне в 10 часа. Учениците от профилираните гимназии, профилираните паралелки от средните училища, както и тези от професионалните гимназии ще имат на разположение три астрономически часа за решаването на теста...

публикувано на 23.06.17 в 08:56

Клуб "Пътешественик" отвори врати в Божурище

В Божурище вече има Клуб „Пътешественик“, който е към читалище „Христо Ботев 1934“. Идеята е да обедини всички, които обичат пътя като път за опознаване на нови земи, път за нови лични знания, умения и вдъхновения, път към по-добро здраве, път към другите и към себе си , обясняват инициаторите. Членовете на „Пътешественик“ ще организират..

публикувано на 23.06.17 в 08:51

Изграждат ново спортно игрище в Перник

В Пернишкият квартал Изток започна изграждането на ново спортно игрище. Съоръжението ще бъде с размери 16 х 26 м и се намира в междублоковото пространство на ул „Юрий Гагарин” 6 и „Климент Готвалд” 10, в непосредствена близост до 10-то Основно училище „Алеко Константинов“. Наблизо е и Спортното училище на Перник. Игрището ще бъде отворено за..

публикувано на 23.06.17 в 08:45

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо, с максимални температури 31° и 36°

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца - слабо ще се понижи. Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. След пладне и вечерта ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Максималните температури между 31° и 36°, сочи прогнозата на НИМХ. Над Черноморието ще..

публикувано на 23.06.17 в 08:40