Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици

БГНЕС

Общината бори замърсяването на въздуха в София с миене на улици, предаде БГНЕС.

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди. От днес започваме по-усилено миенето на основни булевардни, а след това ще преминем постепенно, когато времето позволява, към улици с обществено значение и постепенно и към кварталните улици, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова относно миенето на улици като една от мерките за справяне на замърсения въздух в София.

Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да подобри качеството на въздуха. Другата е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства. Миенето е много важно. Тази година увеличаваме броя на миенето на улиците. Миенето на улиците ще бъде повече, отколкото през миналата година, поясни Фандъкова.

На въпрос дали тази година Луковмарш е разрешен, тя заяви, че както през последните години общината процедирала-при получаване на заявлението за провеждане на това шествие, се обръщала към службите-МВР, ДАНС и прокуратурата. След получаване на становищата им, се издава писмо на СО и традиционно не съгласуваме провеждане на шествието, а съгласуваме поднасянето на цветя на паметната плоча. Постъпили по същия начин. Има основание за това, което се вижда в писмата на различните служби. Надявам се организаторите да се съобразят с това, за да можем да запазим спокойствието в нашия град. Разчитам на СДРВ да премине всичко спокойно и да не се нагнетява напрежение, посочи кметът на Столична община.

Запитана как ще отговори на критиките, че въпреки, че е забранен, маршът ще се проведе, Фандъкова повтори, че органите на реда ще са на място. Ние ясно казваме, че не съгласуваме такова събитие. Ако някой нарушава правилата и закона, ще носи отговорността си, коментира Йорданка Фандъкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, почти тихо, около 23 градуса в София

В сутрешните часове на отделни места в низините и на повече места по поречието на Дунав ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, в София - 6 градуса. През деня времето отново ще бъде слънчево, с разкъсана висока облачност над Западна България. Почти тихо, с максимални температури между..

публикувано на 18.10.17 в 08:38

"Стройко" в НДК на фона на ремонтите

Над 170 български и чуждестранни фирми ще представят своите нови продукти и услуги на специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко 2000" от днес до 22 октомври в Националният дворец на културата. Откриването ще бъде в 11.00 ч. в централното фоайе. Изложението е насочено както към потенциални бизнес партньори,..

публикувано на 18.10.17 в 08:25

Тръгва кампания срещу трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания по повод 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година е насочена към информирането на обществеността и специфичните уязвими групи по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет...

публикувано на 18.10.17 в 08:15

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства, информира СЕГА . Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с..

публикувано на 18.10.17 в 08:10

Ремонтират пътен участък в махала Старо село на с. Храбърско

Община Божурище ремонтира силно компрометиран пътен участък в махала Старо село на с. Храбърско, съобщи във фейсбук профила си кметът Георги Димов. За рехабилитацията е използван „Инжекционен метод“, който се изпълнява без рязане и фрезоване, а с използването на смес от фракция и катионна емулсия. Живеещите в района могат да се възползват и от..

публикувано на 17.10.17 в 08:57