Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здравната каса сама ще купува онколекарствата, е една от водещите теми в СЕГА. В момента всяка болница купува сама нужните й медикаменти, а след това НЗОК ги плаща. Занапред процедурата ще се централизира и самата каса ще прави обществени поръчки. Целта е да се намалят и уеднаквят цените на медикаментите, тъй като в момента различните болници постигат различни цени на едни и същи препарати. Преди време се твърдеше, че има драстични разлики между различните лечебни заведения, макар че производителите обявяват, че това не е така. Анализ не е показван публично. Идеята Касата да прави обществени поръчки за лекарствата, които плаща, не е нова. Досега тя не е осъществявана и заради опасенията, че касата ще трябва да определя количества, които да договаря, т.е. може да се появи отново проблемът с недостатъчни доставки.

Виж повече

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщава СТАНДАРТ. Оценката от матурата по история и цивилизации, по чужд език, математика, география и икономика, биология и здравно образование също ще може да се използва за вход в повечето висши училища. Според правилниците на някои университети, когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата - от курса на обучение, за балообразуваща оценка се смята оценката от държавния зрелостен изпит. При балообразуването в някои специалности се позволява вместо оценката от изпита по даден предмет да се използва оценката от матурата, умножена с коефициент, определен от висшето училище.

Виж повече

Деца на художници и актьори с бонус точки за 1-ви клас, извежда в заглавие МОНИТОР. Част от елитните училища ще дават бонус точки за влизане в първи клас за баща или майка, работещи, както в образователната сфера, така и в културната. Макар да въведе няколко единни критерия, важащи за всички школа при приема на първолаци – постоянен и настоящ адрес, както и такъв в прилежаща на институцията зона, братче или сестриче в нея или близост на местоработата, Столична община позволи училищата да имат и допълнителни критерии. Част от най-желаните школа вече са определили такива,. Така например в 18-о СУ „Уилям Гладстоун“ бонус точки при приема ще имат не само отрочета на хора, които са деца на хора в сферата на образованието, като учители и университетски преподаватели, но и на дейци от културната – например художници, писатели и актьори. 5 точки бонус точки за децата на работещите в сферата на образованието са предвидени и в 51-во СУ „Елисавета Багряна“.

Виж повече

БГ награда от Брюксел за млад предприемач, пише ТРУД. Европейската комисия отличи като изгряващ предприемач на Европа българката Кристина Цветанова, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB. Цветанова стана първият носител на наградата в кнокурса за финансираната от „Хоризонт 2020” награда на ЕС за жени в областта на иновациите. Новоудлеченото отличие се присъжда за висои постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години, а нагпадата е в размер на 20 хил. евро.

Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева правят супердует на камерната сцена в Народния. Звездите излизат премиерно на 14 март в "Някъде в този живот" - една от най-рейтинговите пиеси на световноизвестния драматург Израел Хоровиц, научаваме от СТАНДАРТ. Режисьор е Гаро Ашикян. "Някъде в този живот има срещи, които оставят малка рана в сърцето. Някъде в този живот има срещи, които разрушават всичко предстоящо или възможно. Някъде в този живот една кола, паркирана в двора на стара къща във викториански стил, предопределя самотата на целия следващ живот. Някъде в този живот списъкът на непостигнатите мечти е толкова дълъг, че и да имаш още един живот едва ли би могъл да ги изпълниш. Някъде в този живот списъкът на съжаленията е колкото дълъг, толкова и разкриващ неочаквани желания", разкрива философията на текста драматургът Светлана Панчева.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11