Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училищата в София приемат с предимство деца на учители, установява СЕГА. Софийските училища масово дават предимство на деца на учители при приема в първи клас. Това не е залегнало в основните критерии за класиране на децата, но школските ръководства масово го въвеждат като допълнителен критерий. Според новите правила на общината всяко училище има право да въведе до 3 допълнителни критерия при голям брой кандидати. Те могат да носят до 22 точки към общия резултат на детето. Срокът за обявяване на допълнителните условия изтече миналата сряда, но общината го удължи до края на месеца. Това нямало да попречи на началния срок, в който родителите ще могат да подават заявления за участие в първо класиране - 18 април. Документите ще могат да подават до 19 май.

Предимството на деца на учители от край време е спорен въпрос в София. Преди няколко години Софийският административен съд обяви за дискриминационен подобен текст при класирането на децата за детските градини. Забавачките обаче също продължиха да го ползват като допълнителен критерий.

Виж повече

Такса смет може да зависи и от площта на имота, четем също в СЕГА. От догодина такса смет може да зависи и от застроената площ на имота. Това е един от вариантите, който ще могат да прилагат общините при начисляването на налога, когато не е възможно за база да се приложи количеството отпадъци. Площта на имота обаче ще може да се използва от общините само за период от 3 години, през който те трябва да организират системата за индивидуално измерване на боклука. Това предвижда последният вариант на промените в Закона за местните данъци и такси, който днес отново започва да се обсъжда във финансовото министерство с представители на общините и на работодателите. Законопроектът е готов от пролетта на миналата година, но така и не бе приет.

Виж повече

Пролетен фермерски пазар привлече хиляди столичани, пише ТРУД. „Пролетен фермерски пазар“, организира Столична община на ул. „Оборище“ между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“. Събитието се провежда за четвърти път, по модел на големите Европейски столици, и се превръща в празник за всички жители и гости на София. Само за няколко часа през пазара преминаха хиляди столичани, като най-голямо търсене имаше за автентичните вкусове на прясно мляко, сирена, кашкавал, мед и месни произведения.

Виж повече

Домати и моркови поскъпват, отбелязва още ТРУД. Оранжерийните домати поскъпват с 6,2% до 2,23 лева за килограм през изминалата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на хранителните стоки на едро. Морковите са продуктът, който регистрира най-голям ценови ръст – зеленчукът постъпва с цели 12,9% и по борсите и тържищата се продава по 1,05 лева за килограм.

Доц. Атанас Мангъров: Има опасност от епидемия от морбили у нас, извежда в заглавие МОНИТОР. Доц. Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в София, коментира пред Btv съобщението, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили. Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение. Специалистът посочи, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 – 2010 г. такава имаше и у нас – с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят.

Виж повече

Русите и синеоки българи като Васил Левски скоро ще изчезнат, прогнозира проф. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуство. Причините са промените в генофонда през последния век, цитиран от СТАНДАРТ. Според учения ромите у нас са много повече от обявените от статистиката 300 000. "Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти", обясни професорът пред БНТ. Раждаемостта у нас намалява с 3% годишно, а по смъртност изпреварваме редица африкански държави. Заедно с масовата емиграция това води до най-големия отрицателен прираст в света.

"Безбог" спечели и "София филм фест", четем в СЕГА. 21-вият "София филм фест" присъди голямата си награда на "Безбог". Филмът на Ралица Петрова вече спечели "Златен леопард" на международния фестивал в Локарно, българската "Златна роза" във Варна, както и призове от Сараево, Стокхолм, Батуми и др. Росица Вълканова е продуцент от българска страна на копродукцията с Дания и Франция. Наградата включва и парична премия от 7000 евро, а "Безбог" бе отличен също за най-добър български игрален филм от прожектираните на фестивала. В мрачната социална история Ирена Иванова (известна и като поетеса с псевдонима Рене Карабаш) изпълнява главната роля на медицинска сестра, която се грижи за възрастни хора, докато върти на черно бизнес с личните им карти.

Традиционния приз "Джеймисън" за най-добра късометражка - статуетка и 6000 евро, заслужи "Дрехи" на Веселин Бойдев. С почетен диплом беше отбелязана анимацията "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

"Слава" (България) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е най-добър балкански филм, той спечели и приза на българските кинокритици в балканския конкурс. Почетният диплом в тази категория е за "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция) на Йешим Устаоглу.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59