Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”.

С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бурята в София предизвика наводнения и хаос в градския транспорт

Проливният дъжд тази вечер в София причини наводнения и затруднения в движението на градския транспорт. Към 19.30 ч. по спирките вече имаше по 20-30 чакащи пътници. Няколко метростанции бяха под вода - "Сердика", метростанцията при Софийския университет, "Витоша", "Г. М. Димитров". Станциите вече са отводнени, метрото се движи без проблеми след..

публикувано на 18.06.18 в 20:47

Колите на Google Street View отново у нас

Това лято, колите на Google Street View ще пътуват отново през България за да актуализират локалните данни в Google Maps, съобщиха от офиса на Гугъл в България. Този път автомобилите на Street View ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете. Обиколката на страната ни ще започне на 25 юни и..

публикувано на 18.06.18 в 19:24

Гръмотевична буря в София

Гръмотевична буря с пороен дъжд се разрази в София. Обилният валеж бе предшестван от силен вятър. Над града рязко се смрачи, пътната видимост е ограничена, улиците са мокри и хлъзгави. Захладня рязко и температурата достигна 19 градуса. Наводнен е подлезът при президентството и този на Орлов мост, на входа към метростанцията. Има сигнали за наводнени..

публикувано на 18.06.18 в 18:35

Седмицата започва отново с валежи

Днес атмосферата над страната ще се задържи неустойчива и отново ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки, на повече места и по-значителни в следобедните часове. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще бъде малко..

публикувано на 18.06.18 в 08:55

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Периодичните сътресения във фонда за лечение на деца дават резултат - все по-малко хора даряват средства. През 2017 г. постъпилите дарения са в размер на едва 165 939 лв., пише в отчета на структурата за миналата година, цитиран от СЕГА . За сравнение през 2016 г., когато тогавашният директор Павел Александров беше показно арестуван,..

публикувано на 18.06.18 в 08:51