Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

БГНЕС

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”.

С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на пеперудите привлича туристи в Кюстендилско

Празник на пеперудите ще се състои в неделя, край водопада до с. Полска Скакавица, община Кюстендил. Идеята е да се популяризира един от най-красивите природни феномени по река Струма. Става дума за красивия водопад, който все още е непознат за туристите.  Височината на водопада е около 50 метра. Уникалното за водапада е това, че около него има над 19..

публикувано на 21.07.17 в 09:13

И в Трън ще събират разделно отпадъците си

Гражданите на Трън вече могат да събират разделно отпадъците си в 14 нови контейнера. Те са в два различни цвята - зелен и жълт и са разположени на различни места в града, съобщава сайтът zapadno.com. За момента не се предвижда контейнери да бъдат доставяни в трънските села. В съдовете за смет с жълт цвят се изхвърлят отпадъци от метал, хартия и..

публикувано на 21.07.17 в 08:55

Здраве и стил на живот - избрано от печата

През второто тримесечие средната цена на имотите в София премина психологическата граница от 1000 евро за кв. м. и достигна 1060 евро, пише ТРУД . За сравнение в началото на година цената бе 985 евро/кв.м. Ускореният темп на нарастването на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една гтодина ръстът се движи между 15% и..

публикувано на 21.07.17 в 08:47

Слънчев и още по-топъл ден ни очаква

Очаква ни отново слънчев ден. След обяд, главно в планинските райони, ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 30° и 35°, съобщават от НИМХ при БАН. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли и ще остане без съществена промяна. По Черноморието ще бъде..

публикувано на 21.07.17 в 08:16

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания откриха в София

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания и техните семейства беше открит в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев". В центъра децата и родителите им ще получават консултации от терапевти и психолози, обясни началникът на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология към лечебното..

публикувано на 20.07.17 в 12:15