Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

БГНЕС

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”.

С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС извънредно обсъжда сигурността утре преди редовното заседание

Извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) на тема "Сигурност и обществен ред" ще се състои утре от 10.00 ч. Общинските съветници ще се запознаят с дейността на институциите през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата, както и с предприетите мерки за настоящата година. Информацията ще бъде представена от..

публикувано на 26.04.17 в 17:20

Редовните наематели на бившите виетнамски общежития може и да бъдат пренастанени

Столичната община търси активно възможности за настаняване на редовните наематели на бившите виетнамски общежития в "Красна поляна". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на метрото в "Красно село". Жителите на "Красна поляна" от месеци организират протести с искане за премахване на общежитията. Правим всичко..

публикувано на 26.04.17 в 15:10
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" днес очаквайте

Днес се навършват 31 години от аварията в Чернобилската АЕЦ.  В началото на предаването ще чуем интервю на Борислава Лозанова с проф. Добромир Пресианов от Катедра атомна физика към Физическия факултет на Софийския университет за последиците от една от най-тежките аварии в историята на ядрената енергетика. Германо-Българската индустриално-търговска..

публикувано на 26.04.17 в 13:55

Служебният кабинет обсъжда стратегията за демографско развитие и таксите в университетите

Правителството ще разгледа проект на решение за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2017/2018 г. Служебният кабинет ще обсъди и проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2017 г. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за..

публикувано на 26.04.17 в 09:04

Приятен слънчев пролетен ден

Ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд, главно над планинските райони, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури между 20° и 25° . Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде близко до средното за април...

публикувано на 26.04.17 в 08:35