Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Тази година заявления за прием в гимназия ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път, пише ТРУД. Ако един седмокласник е подал заявления и онлайн, и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант. Документи на хартия ще се подават, както и в предишни години, в училища-гнезда, които ще бъдат оповестени на сайтовете на регионалните управления на образованието. Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни. За да могат да продължат образованието си в по-горен етап, трябва да кандидатстват всички седмокласници от неспециализираните училища, независимо дали са участвали в националното външно оценяване. Това са налага от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва в седми клас.

Виж повече

Тази година работещите най-накрая ще могат да получат пари за обучения по чужд език, дигитална компетентност или професия по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", информира СЕГА. 50 млн. лв. са заделени за ваучери за обучения на заетите хора. Схемата трябваше да започне миналата година, но от социалното министерство се забавиха. От общата сума 10 млн. лв. ще е за фирми, както и за всички национално представителни организации на синдикатите и на работодателите. Те също ще могат да обучат своите служители, но ще трябва да осигурят съфинансиране. Целта е общо около 25 хил. служители на трудов договор - чрез работодателите и самостоятелно - да повишат квалификацията си, става ясно от публикувания проект на процедурата от управляващия орган на оперативната програма. Ваучерите са на стойност от 400 до 1800 лв. в зависимост от професията и времето за обучение. Обученията трябва да са в приоритетни области на икономиката, пише в условията.

Виж повече

Голямото ужилване започна. Токът за бита ще поскъпне с между 0,93% и 0,97%, но за бизнеса увеличението ще бъде с 3,5%, стана ясно на заседанието на КЕВР, четем в СТАНДАРТ. Причина за това е скокът на цената на газа от началото на следващия месец с 29,64%. Според КЕВР, поскъпването на газа ще доведе до повишаване на компонента "Задължения към обществото" в цената на тока с 1,25 лв. до малко над 37 лв. за мегаватчас, което ще се отрази в крайните сметки за електроенергия за гражданите и бизнеса. Електроразпределителните дружества до 31 март трябва да внесат и своите предложения за цената на тока от началото на новия регулаторен период, който започва на 1 юли. Поскъпването на газа освен на цената на тока, ще се отрази и на парното и топлата вода. Предвижда се парното да поскъпне с между 18% и 38% за различните градове на страната. Освен това от 1 април поскъпва и водата в София. На закрито заседание на 29 март КЕВР одобри повишението на цената в София с 18%. Така кубик вода в София ще струва 2,16 лв. с ДДС. Това е с 33 ст. повече в сравнение със сегашната цена.

Виж повече

Букмейкъри отреждат второ място на Крис в „Евровизия”, изтъква МОНИТОР. Кристиан Костов, който ще представи България на тазгодишното издание на „Евровизия” в Киев през май, получи втори най-нисък коефициент от букмейкърските сайтове, показа проучване на „Монитор”. Това не означава, че певецът не е харесван. Напротив – колкото е по-нисък коефициентът, толкова е по-голяма вероятността за успех, гласи логиката на букмейкърските залози. В случай, че чаровният певец успее да се пребори за първото място, парите на всички, заложили на него, ще бъдат умножени по 6.

Единствената държава, която към момента е начело пред България, е Италия. За нея хазартния усет са тествали малко над 18% от меломаните. Тази година Ботуша ще бъде представен от изгряващата звезда Франческо Габани и неговия партньор – танцьор, преоблечен като горила. Втори по популярност в залозите на феновете се оказва отново Крис (9,5%), чиято балада Beautiful Mess накара оборотния музикален блогър Перез Хилтън да го сравни с Енрике Иглесиас. Видеото към песента на момчето с руски корени ще бъде пуснато в официалния канал на „Евровизия” и „Вирджиния Рекърдс” в YouTube утре. То е дело на режисьора Люси Иларионов, а снимките към него продължили 20 часа.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59