Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нови такси в системата на образованието предвижда проект на МОН

Снимка: edu-fair.eu

В съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) Министерството на образованието и науката въвежда осем нови такси в системата на детските градини и училищата. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на Тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане.

Всички дейности, за които се събират такси, са определени в чл. 300 на ЗПУО.

30 лева ще струва провеждането на изпит по един предмет за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение (извън системата на професионалните обучения) и информално (самостоятелно) учене. Самият документ за валидиране ще се издава срещу 10 лева.

10 лева ще е също таксата за разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Самата оценка на програмата за обучение ще струва 300 лева. 50 лева ще е тарифата при промяна на обучители в програмите.

Нова е и таксата за обучение по ограмотяване – 300 лева на човек за 600 учебни часа в курс за 15 души. 540 лева ще се събират за 1080 учебни часа за придобиване на компетентности за завършен прогимназиален етап (в курс до 15 човека). За придобиване на компетентност само за завършен клас от прогимназиален етап ще се плащат 180 лева на човек за 360 учебни часа в курс до 15 души.

Проектът предвижда също промяна в някои такси, събирани досега. Разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище се увеличава от 100 на 150 лева. Тази такса не е променяна 14 години, откакто е прието предишното постановление, а разходите са се увеличили.

За оценка дали документите съответстват на нормативните изисквания, експертна оценка и издаване на всички становища, разрешения и решение за вписване в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лева. Разкриването на частни професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата ще струва 375 лева.

Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект. То ще продължи да струва 10 лева. Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала остава 600 лева. 975 лева е таксата за оценка на учебен комплект за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

В проекта на постановление са посочени и размерите на 16 такси, които ще се събират за обучение на граждани на трети държави, навършили 16 години. Те са съществували и досега, но са събирани по друг ред и във валута. Вечерната форма на дуално обучение за тези граждани ще се провежда срещу 1377 лева на човек, а задочната и дистанционна форма ще струва 924 лева. 3070 лева е таксата за индивидуално обучение на граждани на трети държави на възраст над 16 години.

Таксите са актуализирани и определени по методика, съобразена с разходите за съответните дейности - необходимото време, преподаватели и ресурси.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха Мирослав Боршош от поста директор на НДК

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК, съобщават от ведомството. В момента се провежда заседание на новия Съвет на директорите. За негов председател ще бъде избрана Таня Милева,..

публикувано на 26.06.17 в 19:03

КЗК: "Музикаутор" е нарушил закона с прекратяването на договора с БНР

Комисията за защита на конкуренцията предяви на Сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музиката и музикални издатели за колективно управление на авторски права "Музикаутор" твърдение за извършено нарушение по чл. 21, т. 5 от ЗЗК, съобщи БТА. Нарушението се изразява в злоупотреба с господстващо положение на пазара..

публикувано на 26.06.17 в 17:21

Отбелязваме Международния ден срещу употребата на наркотици

Днес отбелязваме Международния ден срещу употребата на наркотици. Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите в София провежда ден на отворените врати. Ученици заедно със своите близки, лекари  и граждани ще могат да се запознаят с възможностите за взаимопомощ и с причините за наркоманията. Представена е цялостната..

обновено на 26.06.17 в 17:13

Заявлението за обезщетение за безработица ще се подава и по електронен път от 1 юли

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица може да се подава и по електронен път. Това ще става чрез специално разработена електронна административна услуга, която ще бъде достъпна на интернет страницата на институцията от същата дата. Онлайн услугата допълва..

публикувано на 26.06.17 в 10:49

Продължават ремонтите по възлови улици в Ихтиман

Продължават ремонтите по възлови улици в Ихтиман, съобщиха от общинската администрация. Преди броени дни е приключил основният ремонт на части от улиците „Булаир” и „Люлебургас” в участъците между ул. „Шипка” и „Три уши” - информираха от общината и допълниха, че на уличното платно са положени два пласта асфалт, подменени са бордюрите, а тротоарите също..

публикувано на 26.06.17 в 09:07