Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Фандъкова: София е добър пример за подобряване средата на живот с евросредства

Снимка: БТА

Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат именно на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, който се провежда в Брюксел.

Дневният ред на София включва подобряване на качеството на въздуха, опазване на околната среда, енергийна ефективност, нови технологии и иновации за развитие на града, качествено образование и социално включване. Във всяка от тези сфери ние защитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия, обясни Фандъкова. Тя участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу.  

Столичният кмет припомни, че от 2007 до 2013 година София е реализирала проекти за 3 млрд. лв, като 2 млрд. лв. от тях са от европейски средства. Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо 450 млн. евро за строителството на метрото през миналия програмен период, 200 млн. евро са получени чрез Кохезионния фонд.

Фандъкова посочи също, че със строителството на третата линия, която ще бъде завършена през есента на 2019 г., ще бъдат намалени вредните емисии с 90 хил. т., а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро. По думите на столичния кмет модернизацията на градския транспорт е започнала с подкрепата на европейските програми и сега половината от градските автобуси в София са нови, както и 90% от тролеите. Продължава и закупуването на нови автобуси на природен газ, на първите електробуси и отново с подкрепата на ОП „Региони в растеж“ на още 13 нови трамваи.

Чрез европейските кохезионни фондове, София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда. Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост, разказа Фандъкова. В момента се разработва проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия, обясни тя. В изказването си в Брюксел столичният кмет посочи защитените от Столичната община над 500 млн. евро безвъзмездни европейски средства по оперативните програми до 2020 г.
ВИЖТЕ ОЩЕ

111 години независима България

На 22 септември честваме 111 години от обявяването на независимостта на България и възраждането на българската държавност. Цялата история на страната ни, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. В София, от 11:00 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I” ще се проведе..

публикувано на 22.09.19 в 08:05

“Софийска вода” временно спира водата в част от жк. „Люлин 10“

“Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Люлин 10“, съобщават от пресцентъра на дружеството. Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Сливница“ в жк. „Люлин 10“ се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 17.00 часа в района на бул. „Сливница“, ул. „Орион“, ул. „Майски ден“, ул. „Тома Давидов“. При продължителност на..

публикувано на 20.09.19 в 08:36

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Мръсният въздух на София трови и класните стаи. Сравнително изследване за чистотата на въздуха в 6 европейски градове, включително и столицата, е установило високи нива на фини прахови частици, въглероден и азотен диоксид, пише СЕГА . На фона на поредната лоша новина за чистотата на въздуха в столицата от общината заговориха за плахи мерки, които тепърва..

публикувано на 20.09.19 в 08:12

Дъждовете спират преди почивните дни

Днес преди обяд в югоизточната половина от страната ще има валежи от дъжд, докато от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. След обяд валежите ще спрат, най-късно в източните райони и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 17° и 22°, съобщават от..

публикувано на 20.09.19 в 08:04

Атракционно пътуване от София до Черепишкия манастир предлага БДЖ на 22 септември

По повод Деня на Независимостта на България, 22 септември, БДЖ организира празнично атракционно пътуване по маршрута София-Черепиш-София с парния локомотив 01.23. Влакът ще отпътува от Централна гара София в 9.10 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир "Успение Богородично", както и да разгледат музейната..

публикувано на 19.09.19 в 15:32

Накъде в София

ТЕАТЪР & МУЗИКА Днес и утре в Младежкия театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла „По-полека“ по песни на Стефан Вълдобрев от Ваня Щерева и Стайко Мурджев. Режисьор е Владимир Люцканов. Сценографията е дело на Венелин Шурелов. В спектакъла участват актьори, както от Младежкия театър "Николай Бинев",..

публикувано на 19.09.19 в 09:28

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българските студенти, които ще започнат обучението си във Великобритания през учебната 2020/2021 г., ще могат да останат на Острова и да си търсят работа две години, след като завършат, МОНИТОР . Досега те имаха гарант за труд само за четири месеца, обясни Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“.25% от всички бакалаври в Англия са от Европа,..

публикувано на 19.09.19 в 09:08