Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Пак ще се формират доброволни отряди срещу престъпността, извежда в заглавие СЕГА. Невъзможността на МВР да се справи с битовата престъпност възроди брадясала идея - създаването на доброволни отряди, които да помагат на полицията. Правителството смята да изготви Закон за доброволчеството, който ще регламентира как отряди на гражданите ще опазват обществения ред. Заради битовата престъпност ще бъдат назначени нови 1000 полицаи в МВР. Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че вече са назначени 700 души, а останалите се обучават. Ще се купят и нови коли за полицията.

Масовото видеонаблюдение е друга, бленувана от всички правителства, но засега неосъществена мярка. "Постигане на пълно покритие на цялата страна по общини за видеонаблюдение на основните артерии с криминогенен потенциал, гарантирана връзка с районните управления на полицията и областните дирекции, конкретен график за всички общини, осигуряване на достъп до изграденото видеонаблюдение на охранителните фирми и конкретни ангажименти от страна на тези фирми по линия на превенцията и противодействието на конвенционалната престъпност", обещава управленската програма.

Повече полицаи по селата и повече военни по границата, затворени центрове за бежанци, мерки срещу евентуална радикализация и терористични актове, както и по-сериозен контрол по пътищата са основните приоритети за сектор "Сигурност".

Виж повече

Повече пари ще дава държавата за професионални училища, информира СТАНДАРТ, спирайки се отново на управленската програма на кабинета. Учебните програми ще се разработват съвместно с бизнеса. Подготвя се законовата и подзаконовата нормативна уредба за професионално образование и обучение. Ще бъде организирано ранно кариерно консултиране и професионално ориентиране на учениците. План-приемът ще е съобразно нуждите на бизнеса от специалисти с професионална квалификация. Включване в дуална система на обучение на най-малко 400 младежи, предвижда още програмата. Тя поставя допълнителен акцент върху обучението в процеса на работа.

Край на делегираните бюджети за училищата в сегашния им вид слага кабинетът. От 2018 г. парите за школата у нас ще се разпределят не само според броя на учениците, а най-вече съобразно резултатите, които постигат.

Виж повече

Фирмите в София с онлайн удостоверения за данъци, четем в МОНИТОР. Хартиените удостоверения за данъчни задължения на фирми към Столичната община отпадат, обяви зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов вчера. Въпросните удостоверенията са едни от документите, които много често се изискват от фирмите при кандидатстване по различни процедури по Закона за обществените поръчки, както и по европейски проекти, обясни Барбалов. Информацията за задълженията сега се предоставя от кметството в хартиен вариант срещу 6 лв.

Виж повече

Каним китайци в “София Тех Парк”, съобщава СТАНДАРТ в друга статия. Възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България - "София Тех Парк", обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България. Възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски фирми.

Виж повече

Тъмнооранжева луна и звезден дъжд ще осветят небето в нощта на 7-и срещу 8-и август, казва пред ТРУД директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ д-р Никола Петров. Частичното лунно затъмнение ще е видимо от страната ни след 21 часа в понеделник. Тогава спътникът на земята ще изгрее в необичаен вит. „В  21.30 часа тя вече ще бъде в пълно затъмнение и ще бъде тъмнооранжева с кафяво-червен оттенък. Това ще трае в продължение на още около половин час. Трябва да се гледа на изток“, посочи ученият.

Виж повече

Мис Българка в Америка се сгоди, научаваме от СТАНДАРТ. Най-красивата българка в САЩ за 2015 година Ива Коева съвсем скоро ще мине под венчило. Хубавицата от Велинград се сгоди за дългогодишния си приятел Добромир Христов и се похвали във Фейсбук. Ива публикува своя снимка с гаджето й, а на дланта й се чете надписът I Said Yes (Казах "да"). На безименния пръст пък се вижда красив годежен пръстен. От 11 години Коева живее в Чикаго. Преди 2 години тя заслужи титлата "Мис Българка в САЩ" в конкуренция с още 15 финалистки с български корени, дошли от всички краища на Америка.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11