Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грубото отношение в детските заведения не води до уволнения, извежда в заглавие СЕГА. Това става ясно от отговорите на общините София, Варна и Пловдив, потърсени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Другият извод, който може да се направи от данните, е, че недоволството на родителите си остава предимно в социалните мрежи. От началото на 2013 г. до края на юни т.г. броят на родителските сигнали е незначителен. Проверките по тях са приключили само с препоръки до директорите и без санкции за служителите.

Медицински специалист и детегледачка са единствените наказани служители в столичните детски ясли за 4 г. и половина. Медицинското лице е освободено от длъжност, а детегледачката е получила "забележка" за "грубо и непрофесионално отношение към част от децата в яслената група". Директорката на ясла № 45 пък е предложена за административно наказание. Не става ясно дали е санкционирана. До наказанията в тази ясла се стигна след репортаж на Нова тв от началото на май. От записите, направени с микрофон, скрит в плюшена играчка, се чуваха крясъци: "Млък, щот' ще те изхвърля". И заплахи, че ако детето си изцапа лигавника, няма да получи "второ" за ядене. Чуват се също обръщения като "лигльо".

Виж повече

Рейтинг на вузовете тази година ще има, но наполовина, четем също в СЕГА. На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна програма "Наука и образование" и спрения достъп на страната ни до международни научни бази данни съмнения надвисват и над едно от големите постижения във висшето образование. Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите училища, няма да е в пълния си вид, в който е била досега, съобщиха от просветното министерство в отговор на запитване от "Сега". Причината е обжалването на обществената поръчка за обновяване на рейтинга, обявена от МОН, което е блокирало фатално изпълнението на поръчката. Заради създалата се ситуация рейтингът няма да включва социологически проучвания, освен това ще бъде платен от бюджета, а не с европейски пари, както бе планирано.

Виж повече

Проверяваме онлайн неплатените глоби от КАТ, пише МОНИТОР. МВР пуска няколко електронни услуги на сайта си. Чрез една от тях вече може дистанционно да се прави и проверка дали водачите имат неплатени глоби по фишове, актове за установяване на административно нарушение (АУАН) и наказателни постановление (НП).

За проверката е достатъчно да се попълни валиден номер на свидетелство за управление на МПС и валидно ЕГН. Тъй като услугата е достъпна от няколко дни, базата данни все още се обновява и е възможно за издадени в последната година шофьорски книжки да не е въведена информация, отбелязват от СБА.

Чрез електронната система на МВР вече могат да се плащат и глоби. Така провинилите се водачи ще могат да спестят времето за ходене до банката или до КАТ.

Виж повече

Курортите в България ще бъдат разделени на такива за забавления и места за семейни почивки, както е във всички туристически държави. До октомври трябва да са готови промени в Закона за туризма, които да определят статута на националните курорти, обеща министърът на туриза Николина Ангелкова, цитирана от ТРУД. Заявката идва в разгара на акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето, който обикаля, подкрепен от цялата държавна машина, и следи за тишината след 23 ч. "Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната", смята Ангелкова.

Според Ангелкова определянето на статута ще регулира всяка дейност в един курорт - както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Ще има нов регламент и за шума - могат да бъдат обособени зони за отдих, за забавления и търговия. По думите й, изключително важно е съобразяването със спецификите на дадените места, особено по българското Черноморие. Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно, коментира министърът.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06