Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Празник на ученията и различията се проведе в античен комплекс „Сердика“ центъра на София, пише ТРУД. Фестивалът бе фокусиран върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване, уточняват организаторите. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със  затруднения игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници – с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.
Виж повече


Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, ако съдим от последните регионални данни на Евростат за 2015 г., информира СТАНДАРТ. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в София е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС). Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Т.е. последните данни на Евростат показват, че един средностатистически софиянец с доходите си може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Тук трябва да се отбележи, че София (столица) вече е била тук, т.е. нейните граждани са имали по-високо благосъстояние от средноевропейския гражданин и преди. Това се е случило за първи път през 2009 г. благодарение на бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.
Виж повече

Два подлеза в София скоро ще станат достъпни за хора с увреждания и майки с колички, съобщава СЕГА. При хотел "Плиска" и на Окръжна болница скоро за тях ще бъдат пуснати в експлоатация асансьори. На "Плиска" съоръжението се строи вече няколко месеца. "Има констатирано закъснение. Изпълнителят ще бъде санкциониран за това. Асансьорите са вече монтирани и се очаква държавната приемателна комисия да ги приеме, за да удостовери тяхната техническа годност", съобщи пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. В близките дни се очаква комисията да се произнесе и за асансьорите при подлеза на Окръжна болница.
Виж повече

Споделянето на стоки и услуги набира все по-голяма популярност сред потребителите у нас, пише МОНИТОР. Родна компания предлага нов начин за придвижване в София с електрически коли под наем. Услугата позволява откриване и наемане на е-колите през мобилния ви телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на автомобила, можете да го оставите безплатно в синя или зелена зона, както и в определените за целта места извън центъра на София. От компанията очакват висок интерес и прогнозират около 5000 регистрирани потребители, които ще използват услугата след стартирането й. В момента те вече са 1000 без фирмата е стартирала активна рекламна кампания.
Виж повече

С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама, информира ТРУД. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Очаква се това да се отрази на цените на дребно на продукта в търговската мрежа още днес. Както „Труд” писа, за по-малко от година цената на маслото се повиши с близо 50%, на кашкавала с 9%, а на сиренето с 8%, като основната причина за тази тенденция е недостиг на сурово мляко в България и в целия Европейски съюз, тъй като голяма част от суровината у нас е внос. Според експерти особено осезаемо се усеща увеличението при цената на маслото заради високата концентрация на мазнина, необходима за продукта.
Виж повече

700 млн. лева повече за заплати са заложени в бюджета за 2018 г., съобщава СТАНДАРТ. Увеличението ще засегне всички сектори, като средното нарастване ще е с 10%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Има планирано увеличение на заплатите на полицаите и на лекарите, уточни той. В следващата седмица Горанов ще разговаря с всеки от колегите си за нужните пари по сектори. След две седмици бюджетът ще влезе в Народното събрание. Той ще бъде с по-малко дефицит. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат, заяви Владислав Горанов. С допълнителното им вдигане догодина в клас ще се върнат много от липсващите в момента преподаватели по математика, физика, химия, биология. Виж повече

64.2 млн. лв. санкции не са платили фирми, глобени за нарушения от инспекцията по труда, посочва СЕГА. Сумата е за периода от 2009 г. до 2016 г., а давностният срок на глобите е десет години. Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП. За 8 години инспекцията по труда е наложила санкции за близо 162 млн. лв. Издадени са малко над 103 хил. наказателни постановления. От тях 90% са влезли в сила и са годни за доброволно или принудително изпълнение - те са за 100 млн. лв. Това означава, че в държавната хазна е трябвало да влязат 100 млн. лв., но реално платеното е едва 41 млн. лв. заедно с лихвите, сочат данните. Така по над 37 400 наказателни постановления фирмите дължат 64.2 млн. лв. Не е посочено за колко фирми става въпрос.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33