Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Класацията по икономическо развитие водят София и Габрово

Разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) в последните години се колебае около 4,5 пъти. Това показва изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Регионалните профили са единственото по рода си изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от ИПИ за 6-а поредна година, което позволява открояването на дългосрочните процеси на регионално ниво.

Десислава Николова, главен икономист в ИПИ посочи, че по отношение на икономиката за поредна година в челото на класацията по икономическото развитие се нареждат София и Габрово. Много близо след тях се нареждат Стара Загора, Варна и Русе.
С най-слаба икономика тази година се нареждат Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

Според изследването със засилването на икономическия растеж от 2014 година насам се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите от гледна точка на тяхното благосъстояние, се казва в изследването, цитирано от БГНЕС.

Изследването казва, че през последните две години (2016 и 2017 г.) се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци – в най-голяма степен по отношение облагането на недвижимите имоти. Към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече получиха и безлихвени заеми от държавата – общо на стойност от 20 млн. лв.

ИПИ предлага преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, като това се прави автоматично по ЕГН на данъкоплатеца – парите отиват там, където е регистрирано лицето. Това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. (за 2018 г.), което означава почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините. Тази реформа би подобрила неимоверно състоянието на общинските бюджети, създавайки възможности както за покриване на задължения, така и за нови капиталови разходи. Създават се и стимули на местните власти да работят за повече инвестиции, по-висока заетост и трудови доходи.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим е Разказвач на месеца в Столичната библиотека

На 21 февруари от 18.30 ч. в Литературния клуб на Столичната библиотека Михаил Вешим ще разговаря със себе си, защото иска да има интелигентен събеседник. По тази причина в разговора ще се включи и публиката. Входът е безплатен, а книгите му ще бъдат изложени във витрина на втория етаж през целия февруари. Михаил Вешим /иначе Михаил Мишев/ е..

публикувано на 19.02.18 в 13:38

Асоциация "Справедливост" ще защитава интересите на живеещите в блокове

Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" се заема с отношенията между живеещи в блоковете. Новата организацията ще работи за защита на интересите на собствениците и ползвателите на етажна собственост. Целта е обединяване на усилията им за предоставяне на по-добро качество на услугите. Председателят на..

публикувано на 19.02.18 в 13:25

Верижна катастрофа на бул. "Цар Борис III" в столицата

Катастрофа стана на бул. „Цар Борис III” в столицата близо до кръстовището с Красно село, предаде репортер на БГНЕС. Сблъскали са се няколко автомобила най-вероятно заради несъобразена с пътните условия скорост. На мястото на инцидента са спрели 5 автомобила и един автобус на градския транспорт с номер 260. Няма данни за пострадали хора. Пътниците от..

публикувано на 19.02.18 в 13:20

2325 лева месечно за нормален живот на четиричленно семейство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Данните представиха президентът на КНСБ Пламен Димитров , директорът на института Любен Томев и експертът..

публикувано на 19.02.18 в 13:19

Повторен пожар в ТЕЦ "Република" в Перник

Повторен пожар възникна в пернишката ТЕЦ "Република", съобщи комисар Емил Марков - директор на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пускане на електрическо напрежение към централата били объркани фазите, което довело до изгаряне на трансформатор и високоволтов кабел. Огнеборците все още гасят подземни кабели,..

публикувано на 19.02.18 в 12:23