Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Класацията по икономическо развитие водят София и Габрово

Разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) в последните години се колебае около 4,5 пъти. Това показва изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Регионалните профили са единственото по рода си изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от ИПИ за 6-а поредна година, което позволява открояването на дългосрочните процеси на регионално ниво.

Десислава Николова, главен икономист в ИПИ посочи, че по отношение на икономиката за поредна година в челото на класацията по икономическото развитие се нареждат София и Габрово. Много близо след тях се нареждат Стара Загора, Варна и Русе.
С най-слаба икономика тази година се нареждат Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

Според изследването със засилването на икономическия растеж от 2014 година насам се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите от гледна точка на тяхното благосъстояние, се казва в изследването, цитирано от БГНЕС.

Изследването казва, че през последните две години (2016 и 2017 г.) се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци – в най-голяма степен по отношение облагането на недвижимите имоти. Към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече получиха и безлихвени заеми от държавата – общо на стойност от 20 млн. лв.

ИПИ предлага преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, като това се прави автоматично по ЕГН на данъкоплатеца – парите отиват там, където е регистрирано лицето. Това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. (за 2018 г.), което означава почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините. Тази реформа би подобрила неимоверно състоянието на общинските бюджети, създавайки възможности както за покриване на задължения, така и за нови капиталови разходи. Създават се и стимули на местните власти да работят за повече инвестиции, по-висока заетост и трудови доходи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за участие в конкурса "Най-красиво писмо до Дядо Коледа"

Днес е крайният срокза изпращане на писма за участие в традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“, организиран от „Български пощи“. Всяко детско писмо ще получи личен отговор от Дядо Коледа, ако върху пощенския плик е изписан правилно адрес на подателя. Най-добрите писма ще получат правото да участват в конкурса и ще се..

публикувано на 11.12.17 в 11:09

Обсъждат промяна за ски-зоната в Банско

От 14.00 часа в сградата на Министерство на околната среда и водите на бул. "Мария Луиза" в столицата ще започне кръгла маса за промяната на концесионния договор за ски-зоната в Банско. В нея ще участват вицепремиерът Валери Симеонов, министри, институции и неправителствени организации. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов нареди на..

публикувано на 11.12.17 в 11:08

Авария остави на студено четири столични квартала

Авария в ТЕЦ „Земляне“ остави без парно и топла вода хиляди домакинства в четири софийски района. На сайта си в интернет от столичната „Топлофикация” информират, че са засегнати кварталите „Стрелбище”, „Белите брези”, „Красно село” и „Гоце Делчев”. В кв. „Гоце Делчев” без парно са адресите в карето между бул.”България”, ул.”Славовица”, ул.”Луй Айер”,..

обновено на 11.12.17 в 10:38

Въпреки ледената сутрин, седмицата започва с топло време

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е слаб, в Източна България умерен. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 7° и 12°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В планините ще е предимно слънчево. Ще духа силен югозападен..

публикувано на 11.12.17 в 08:54

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Целият спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Това заяви кардиологът доц. Иво Петров, цитиран от ТРУД . По думите му, новите лекарства, както и новите технологии, са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче..

публикувано на 11.12.17 в 08:40