Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Симеонов подаде оставката си

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Той лично съобщи за оттеглянето си в сградата на Министерския съвет тази вечер. "Поканих Ви за да ви съобщя личното си решение за оставката. Причината е медийната кампания, която удря върху рейтинга на правителството и е пречка за нормалната дейност на управлението. Това е едно от най-успешните управления",..

публикувано на 16.11.18 в 20:09

Накъде в София

ЧАЕНИ ЦЕРЕМОНИИ На 16, 17 и 18 ноември ще се проведе второто издание на Изложение на чай - "FesTEAval". Събитието ще се проведе в Национален музей "Земята и хората". На едно място ще бъдат събрани десетки изложители. Всеки гост ще може да се стопли с чаша чай, докато се запознава с разнообразието от продукти, съпътстващи ритуала по пиене на..

публикувано на 16.11.18 в 09:00

Разбиха склад в "Дружба", откраднати са пари

Около 6 часа на 16 ноември в полицията е получен сигнал за взломна кражба от склад в столичния ж.к.“Дружба“. По първоначални данни, след проникване в обекта са отнети пари. Зад входната врата на склада е имало метална щора, която крадците са успели да разбият. Предприети са издирвателни действия. На мястото се извършва оглед.

публикувано на 16.11.18 в 08:59

НДК грейва в цветовете на дъгата

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 08:49

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Най-малко по 2 бона допълнително над обичайните ни разходи ще отвее зимата от джобовете ни, четем в МОНИТОР . Над половината от сумата ще отиде за отопление, а останалата - за топли дрехи, обувки, лекарства. През миналия отоплителен сезон за 3-стайна санирана панелка само за парно (без топла вода) средният разход бе около 900 лв. Като добавим..

публикувано на 16.11.18 в 08:40