Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тунелопробивната машина на третия метролъч достигна до станцията при кино “Одеон”

Днес тунелопробивната машина на третия лъч достигна до метростанцията на бул. “Патриарх Евтимий” при кино “Одеон”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си на социална мрежа. За 32 дни машината изкопа тунела между станцията на бул. “Витоша” и на бул. “Патриарх Евтимий”. Машината влиза на станцията със скорост от 35 мм на минута, като..

публикувано на 15.08.18 в 12:30

Нарушено водоснабдяване в част от ж. к. „Младост 1А“

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването, съобщиха от. Във връзка с подмяна на спирателен кран до бл. 513, ж. к. „Младост 1А“, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 17.00 часа на живеещи в бл. 501, бл. 502, бл. 503, бл. 504, бл. 505, бл. 505А, бл. 506, бл. 506А. Това съобщават от „Софийска вода”. При..

публикувано на 15.08.18 в 08:50
слънце

Слънчево, в София - до 29 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони на Югозападна България ще превали. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София около 29°. Над Черноморието ще..

публикувано на 15.08.18 в 08:40

Започва добивът на дърва за огрев в Кюстендил

От 15 август започва добивът на дърва за огрев на корен от местното население в Кюстендил, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Общо 12 513 пространствени кубически метра дърва за огрев по такса на корен имат готовност да предоставят на местното население за новия отоплителен сезон двете държавни горски стопанства - "ДГС Кюстендил" и..

публикувано на 14.08.18 в 13:28

35 пострадали от газови бутилки са приети в "Пирогов" този месец

35 тежко пострадали при инциденти с газови бутилки са приети в Клиниката по изгаряне на "Пирогов" от началото на август, съобщи БГНЕС. Рано тази сутрин е приет още един мъж, пострадал в чужбина и дошъл за лечение. Началникът на клиниката доц. Мая Аргирова уточнява, че пострадалите са млади хора до..

публикувано на 14.08.18 в 09:58