Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Боби Михайлов пое четвърти мандат като президент на БФС

Борислав Михайлов остава президент на Българския футболен съюз. На днешния VІІІ редовен Конгрес на централа бившият вратар на националния ни отбор събра 463 гласа от общо 504 действителни. Той пребори конкуренцията на другите двама кандидати Любослав Пенев и Ивайло Дражев, които събраха съответно по 36 и 5 гласа. По този начин Михайлов си осигури..

публикувано на 16.02.18 в 16:45

52 семейства в Нови Искър поискаха безплатни пелетни печки

52 домакинства от Нови Искър са подали молби за безплатни печки на пелети. Подаването на документи приключи на 8 февруари. Това съобщи за радио София кметът на района Даниела Райчева. Инициативата е пилотна и е част от Програмата за подобрение качеството на атмосферния въздух на Столичната община до 2020 г. Една от целите на проекта е да насърчи..

публикувано на 16.02.18 в 14:55

Обсъждат регулирано кръгово движение в Божурище

Среща-разговор, посветена на проекта за изграждане на регулирано кръгово движение, ще се проведе в Божурище. Кметът на общината Георги Димов и изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“ Антоанета Барес ще изложат плановете за изграждане на кръстовището, както и намеренията за удължаване на столичния булевард „Царица Йоанна“ до..

публикувано на 16.02.18 в 14:03
проф. Камен Плочев

Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев , предаде БГНЕС. Причина за искането, отправени преди няколко дни, е писмо, което проф. Плочев е изпратил до председателя на парламента с..

публикувано на 16.02.18 в 10:32

Започва Китайската нова година

Днес Китай посреща своята Нова година – 4716 по лунния календар. Според китайския зодиак 2018-а ще мине под знака на Жълтото земно куче, пише БГНЕС. Празникът е известен като Пролетен фестивал на Китай. Той е един от най-важните в страната. По григорианския календар датата на китайската нова година е различна всяка година, но винаги е между 21 януари..

публикувано на 16.02.18 в 09:40