Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се работи по Програмата за качество на атмосферния въздух в София

Вече се работи по Програмата за качество на атмосферния въздух на Столичната община (СО) за периода 2020 - 2025 г. Това стана ясно от днешното заседание на комисията по околна среда към Столичния общински съвет. Администрацията е започнала с подготовката още отсега, тъй като в момента действащата програма (2015 - 2020 г) бе приета 2 г. след първоначално..

публикувано на 22.05.18 в 16:55

Катастрофа блокира движението по бул.”Цариградско шосе”

Тежка катастрофа е станала преди минути на бул.”Цариградско шосе” в посока кв. "Младост", в района на Четвърти километър. Заради произшествието движението в района е силно затруднено. Образувала се е колона от автомобили, която продължава от Четвърти километър до Орлов мост. 

публикувано на 22.05.18 в 12:54

НПМГ с промяна в балообразуването при прием в 8 клас

Седмокласниците от цялата страна ще могат да кандидатстват в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) с резултата от Националното състезание по природни науки и география - „Академик Чакалов“, което ще се проведе на 9 юни (събота) от 08:00 ч. в Химическия факултет на Софийския университет. Точките, които учениците получат на състезанието, ще се..

публикувано на 22.05.18 в 11:51

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. От 00:00 часа до 06.00 часа във връзка с провеждане на степ тест в жк. „Лев Толстой", се налага спиране на водоподаването в района на: ул. „8 март“, ул.”Генерал Никола Жеков“, бул. „Рожен“, ул. „Петър Панайотов“, бул. „Илиянско шосе“ , ул. „Свободна“, ул. „Гарова“, ул...

публикувано на 22.05.18 в 08:39

Днес ще преобладава слънчево време, максималните температури ще са между 23° и 28°

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Западна България, следобед и до полунощ – купеста и купесто-дъждовна. На места там отново ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и условия за градушки. В сутрешните часове в отделни райони в низините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа..

публикувано на 22.05.18 в 08:31