Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Синтетичен опиат се разпространява в столичните училища

Дилъри на наркотици често крият дрогата в помещения в столични училища. Сигнали за това са подавани в СДВР, разказа пред БНР инспектор Петьо Петков от сектора за борба с наркотиците. Най-новият хит сред учениците в София е синтетичен наркотик, наречен на жаргон "Шмика". Той наподобява действието на марихуаната и се продава между 2 и 10 лева дозата...

публикувано на 13.12.17 в 09:13

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата днес

Днес във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Клокотница“ в ж.к. „Банишора“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа в района на: ул. „Клокотница“ - от ул. „Опълченска“ до ул. „Софроний Врачански“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Хан Омуртаг“, ж.к. „Яворов“, се налага..

публикувано на 13.12.17 в 09:05

Софийският градски съд ще гледа делото за „Царските конюшни” днес

Софийски градски съд ще гледа делото за „Царските конюшни” днес. Подсъдими по делото са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е..

публикувано на 13.12.17 в 08:45

Очаква ни слънчев ден, максималните температури ще бъдат между 11° и 16°

Днес през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време, с висока облачност. В сутрешните часове, главно в западната част на Дунавската равнина и в отделни райони на Горнотракийската низина, ще бъде мъгливо и там дневните температури ще остават малко по-ниски. След обяд от запад и средната облачност ще започне да се увеличава. Ще духа слаб в..

публикувано на 13.12.17 в 08:35

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скъпа синя зона и евтин транспорт в София за чист въздух, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Двойно поскъпване на таксата за паркиране в центъра, по-евтин билет за градския транспорт, безплатни буферни паркинги и ограничение на движението на автомобили при прогноза за опасно мръсен въздух в София. Това са част от мерките, които Столичната община ще..

публикувано на 13.12.17 в 07:05