Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ /S&P Global Ratings/ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на „инвестиционните рейтинги“. Това означава, че Столична община става още по-привлекателно място за инвестиции, пише ТРУД. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.  Повишението е признание и за добрата работа на екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова и общинската администрация за поддържането на финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи на Столична община. В мотивите на S&P Global Ratings се посочва, че в подкрепа на вътрешноприсъщия рейтинг на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България. Според „Стандард енд Пуърс“ това допринася за диверсификацията и дава основания за прогнозиране на устойчив икономически растеж на местната икономика.
Виж повече

Приходите на Столичната община от януари до края на октомври са 529,4 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от МОНИТОР. В сравнение със същия период на миналата година парите в общинската каса нарастват с 29,8 млн. лв. До октомври столичани са платили данъци за 258 млн. лв., което е с 19,8 млн. лв повече от 2016 г. Барбалов съобщи, че постъпленията от данъка върху превозните средства са 77,6 млн. лв., където също се отбелязва ръст. Още при предишното отчитане на приходите през лятото Барбалов обясни повишаването с по-добрата събираемост при данъка за моторните превозни средства. Тя пък се дължала на затягането на контрола и въвеждането на изискването за минаване на технически преглед само след платен налог. Барбалов обясни, че за подобряването на събираемостта роля играе и законодателната промяна от миналата година, която пресече възможността при натрупани дългове да се погасяват първо новите задължения и да се изчаква старите да изтекат по давност. Борчовете вече се плащат по реда на тяхното възникване, припомни зам.-кметът. При таксата от придобиване по възмезден начин приходите са 55 млн. лв. от началото на годината до края на октомври. За десетте месеца на годината от такса смет общината е събрала 164,4 млн. лв.
Виж повече

Четвъртокласниците ни имат добри умения да четат и да разбират различни по тема текстове, показват резултатите от международното изследване PIRLS 2016, съобщава ТРУД. Българчетата заемат 14-о място сред връстниците им в 50 държави. На първо място са руснаците, а след нашите деца в класацията се нареждат страни като САЩ, Германия, Франция, Италия, Дания и Холандия. За България участие в изследването са взели 4281 ученици от 153 училища, като средната им възраст е 10,8 г. и включва освен различни тестове по тематика, но и как децата ги разбират и интерпретират. Това е най-доброто постижение за българските ученици в изследването, което се провежда през пет години от 2001 г. насам, съобщи директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и училищно образование към МОН Неда Кристанова. В напредналото равнище на изследването попадат 17% от българските четвъртокласници, при среден резултат за 50-те страни 10%. Учениците, които се справят с четенето на ниско равнище, у нас са едва 5%. Изследването сочи факторите, които влияят върху постиженията по четене са семейната среда, посещаването на детска градина, учебната среда и отношението към четенето.
Виж повече

Българските четвъртокласници отново могат да бъдат похвалени за чудесните си образователни резултати - този път по четене, продължава темата и СЕГА. На последното издание на авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните, учениците ни са се класирали на 11-о място от 50 държави, изпреварвайки по този начин връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и т.н. "Много сме доволни от доброто представяне, още миналата година имахме подобни индикации заради добрите резултати на четвъртокласниците ни по математика от друго изследване (ТIMSS - бел.ред.)", коментира Неда Кристанова от Центъра за оценка в предучилищното и училищното образование към просветното министерство. Известно е обаче, че проблемите в нашата образователна система започват от пети клас и водят до тотален срив в знанията и уменията на 15-годишните, който се вижда от другото международно изследване - PISA.
Виж повече

Схемите за източването на държавните и общинските болници са законни, разказва СЕГА. Това е абсурдният извод на прокуратурата, която през последните месеци е проверила заедно с МВР и службите стотици договори между държавни лечебници и частни клиники, по силата на които вторите получават милиони. Законът за лечебните заведения позволява в държавна болница да има и частна клиника, обясни главният прокурор Сотир Цацаров, който даде брифинг със здравния министър Кирил Ананиев и МВР шефа Валентин Радев. Условието е двете структури да извършват различни дейности. Според главния прокурор в масовия случай е тъкмо обратното - дейностите се припокриват. Така по схемата "болница в болница" се източват публични средства, тъй като в държавната структура се насочват безнадеждните случаи и нископлатените дейности, а в частната - тези, от които се печели.
Виж повече

Държавните и общинските болници у нас се източват през поне 200 договора с частници, които прибират парите, дадени от НЗОК за лечение и профилактика на пациенти, обяснява МОНИТОР. Това са първичните данни от съвестна специализирана акция между Министерството на здравеопазването, прокуратурата и МВР. Общи екипи на трите звена са влезли на масирани проверки във всички 195 общински и държавни болници у нас, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на съвместен брифинг с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев. Ананиев поясни, че от 23 октомври до 16 ноември Икономическа полиция е проверила 195-те държавни и общински лечебни заведения. Търси се дали те не са източвали публични средства, каквито са плащанията от Националната здравноосигурителна каса, чрез неизгодни договори, сключени с частни клиники. Проверяваме наред, изключения няма да има, няма да се правят чадъри над този или онзи, категоричен беше Ананиев. Проверките трябва да приключат до 20 декември. От иззети документи на общинските и държавните болници се оказва, че те са сключили над 200 договора за съвместна дейност с частници.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59