Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скъпа синя зона и евтин транспорт в София за чист въздух, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Двойно поскъпване на таксата за паркиране в центъра, по-евтин билет за градския транспорт, безплатни буферни паркинги и ограничение на движението на автомобили при прогноза за опасно мръсен въздух в София. Това са част от мерките, които Столичната община ще въведе, за да се бори със замърсяването. Мерките, които общината предлага, а Столичният общински съвет трябва да одобри, са фокусирани върху намаляването на замърсяването, предизвикано от транспорта. Те са два вида - еднократни и такива, които ще влизат в сила при прогноза за превишаване на нормата за нивото на фини прахови частици - 50 милиграма на куб. м Мерките от втората група ще са с натрупване - колкото повече продължи замърсяването, толкова по-големи ще са рестрикциите. Така до най-крайната мярка - пълна забрана на движението на автомобили в целия град и пускане на безплатен градски транспорт, ще се стига при 14 последователни дни с над 200 милиграма на куб. м за всичките 4 станции и без да е констатирано намаление на нивото на фини прахови частици за този период.

Виж повече

Официално: Без автобуси пред „Александър Невски“, пише МОНИТОР. Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа заповедта, с която се забранява спирането на автобуси пред храм-паметника „Александър Невски“. Столичани нееднократно в последните години сигнализираха, че пространството пред храма се е превърнало в паркинг на туристически автобуси. От Светия синод също подкрепиха преместването им. Там вече ще могат да спират само по 4 автобуса за не повече от 15 минути. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Общинската полиция.

Виж повече

Поправките за Банско ще се смотаят между празниците, прогнозира СЕГА. Екоминистърът Нено Димов изненадващо смени курса и обяви на извънредна пресконференция, че оттегля промяната в концесионния договор на "Юлен" за Банско. Идеята му е договорът да се гледа заедно с измененията на плана за управление на национален парк Пирин, за които до 22 декември тече обществено обсъждане. Димов не се нае да прогнозира кога точно ще се гледа промяната, която според коалицията "За да остане природа в България" разширява десетократно зоната на концесията срещу мижаво увеличение на таксата, като включва незаконни обекти, общински път и почивни бази, които не са на държавата. Според него това зависи от забележките по плана за управление, чиито изменения също увеличават значително зоната в парка, където може да се строи.

Кабинетът се стреми да приеме промените в концесионния договор до края на годината, тъй като на 5 януари влиза в сила нов закон за концесиите. Той вече ще наложи да уведомим Брюксел за решението и да докажем, че само сегашният концесионер може да стопанисва зоната. Отделно едва ли властите искат да започнат европредседателството със скандали и протести.

Отсрочката не отменя насрочения за 18.30 часа днес протест на природозащитници в София.

Виж повече

Отпадат квотите на математическите състезания, научаваме от МОНИТОР. Квотите за националните математически състезания напролет, които предизвикаха протести на родители, в крайна сметка ще отпаднат. Решението е взето в понеделник, когато представители на ведомството, националната комисия за организиране и провеждане на Пролетните математически състезания, учители от няколко столични училища и родители обсъдили на среща промени в регламента на състезанията във възрастовата група от пети до осми клас. Така те си стиснали ръцете квотите по области да отпаднат, като при наличие на голям ученически интерес в училищата ще се организира предварителна вътрешна селекция на децата, които ще се включат в състезанията.

Виж повече

1 година платено майчинство и за осиновено бебе, четем в 24 ЧАСА. Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 г. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предстои да бъдат гласувани от Министерския съвет и парламента. Един от осиновителите ще получава от НОИ 90% от заплатата си като обезщетение в продължение на година. Това е обезщетението и за майчинство. В момента високоплатен отпуск по майчинство могат да ползват хората, осиновили дете от 2- до 5-годишна възраст. За по-малките има два вида обезщетение. Ако детето не е навършило 1 година, осиновителят му има право на високоплатено майчинство от датата на осиновяване до момента, в който детето стане на година. То реално може да се взима и по-малко от месец. За втората година на детето се получава обезщетение от 340 лв. в момента и 380 лв. на месец от догодина. Хората, които осиновят дете на възраст между 2 и 3 г., реално нямат право на високоплатено майчинство.

Виж повече

Грипът е най-заразен преди вдигане на температурата, отбелязва МОНИТОР, като цитира националния консултант по микробиология и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това е моментът, в който заразеният вече служител все още ходи на работа, киха, кашля и разболява колегите си, обяснява специалистът. Проф. Кантарджиев заяви, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Той припомни, че симптомите на грипа са висока температура, болки в гърлото, тежест в гърдите и суха кашлица. Като важен белег, че човек наистина е пипнал щама, са болки в мускулите и внезапна отпадналост, дразнене на очите от светлината, а при пушачите и нежелание за цигара.

Виж повече

Общинските болници са във финансов колапс, като поне десет от тях са заплашени от реален фалит до края на годината, твърди СЕГА. След като бъде увеличена минималната заплата от януари, още лечебни заведения ще трябва да затворят врати, защото няма да могат да плащат възнагражденията на персонала си. Според данните на сдружението на общинските болници към края на октомври около половината от общинските лечебни заведения - 31 - имат задължения за общо 24.5 млн. лв. Заплашени от фалит до края на годината са общинските болници в Димитровград, Велинград, Севлиево, Петрич, Тутракан, Омуртаг, Белоградчик и др. Синдикатите искат болниците да не са търговски дружества, а общините да могат да финансират заплатите на персонала, както и да бъде създаден специален фонд, от който те да получават допълнително пари.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59