Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" представи проекта си за втори кабинков лифт на екоминистъра Нено Димов, информира СЕГА. Това стана броени часове преди в над 10 града да започнат протести срещу плановете за ново застрояване в Пирин и осем дни след като кабинетът отвори 48% от територията на парка за потенциално застрояване и даде картбланш на министъра да променя концесионния договор. "Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа", изтъкват от "Юлен" и определят като спекулация твърдението, че ще застроят планината и ще правят леглова база. Според българското законодателство обаче строителството в национални паркове е забранено, а се допуска единствено ремонт на съществуващи спортни съоръжения.
Не "Юлен", а община Банско отново е дала ход на плана си да вкара в регулация осем селищни образувания в землището на градчето, които са с обща площ над 1330 дка По изчисления на природозащитници върху новите площи могат да се появят още 40 000 легла.

Виж повече

Близо 5000 жители на зимните общини от Благоевградска област се събраха на междунариодния път Е-79 в подкрепа на решението на правителството от 28 декември, с което одобрява частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“, пише ТРУД. Хората се намират край Симитли, на разклона за Банско и затвориха пътната артерия, която води към Гърция. Образувала се е километрична колона от леки автомобили и тирове. Без оглед на партийна принадлежност, всички 14 кметове на градовете в област Благоевград са при хората, за подкрепят каузата за развитието на зимния туризъм.

Виж повече

Питат ученици колко получават мама и татко, извежда в заглавие МОНИТОР. Родителите на ученици от II до V клас от 83 столични училища получиха от децата си за домашно шокираща анкета с 33 въпроса за това с какво се отопляват, какви сметки за отопление плащат, колко стаи има жилището им и дори какъв е месечният доход на член от домакинството. И още - ако са се отказали от "Топлофикация" - защо, и дали биха предпочели газоснабдяване. Анкетите са част от "Проучване на енергийните източници за отопление и топла вода - гр. София" и носят логото на Столична общината и Енергийна агенция Пловдив. Във въпросника организаторите на допитването обясняват, че целта е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на нискокачествените горива за отопление в столицата.

Виж повече


Вадят школа на тезгяха, цените удрят 320 бона, сочи МОНИТОР.  11 бивши училища се продават в интернет сайтове, показа проверка на „Монитор“. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях. Цените започват от 5000 лв. и стигат до 320 000 лв. Най-скъп е парцелът в село Капатово, област Благоевград, който включва и две бивши школа срещу 160 хил. евро. Офертата гласи, че имотът е с издадени разрешителни – готови за кандидатстване по европрограми. 250 хил. лв. пък е цената на бившето училище в село Величка, област Търговище. Търговците подчертават, че имотът е подходящ, както за живеене, така също и за бизнес, производство, селски и екотуризъм, хоспис и за финансиране по европроекти.

Виж повече


Строител се прави на Пучдемон у нас: иска Северозападът да е част от Румъния, четем в 24 ЧАСА. Целта била по-добър живот за хората от региона - по-добро заплащане, реформирана съдебна система и нулева корупция, каквато имало при съседите. “Идеята се роди преди 3-4 години, когато имаше среща на кметовете от Северозапада за икономическо съживяване на региона. Разискваха се различни предложения за мерки и стратегия. Тогава се заговори за автономия. Искаме промяна, да ни чуят”, разясни Каменов. Доста хора от Северозапада всяка сутрин минавали моста да работят в Румъния за поне 1000 лв. месечно. Починът обаче среща и много скептцизъм. “Известен наивитет има в тази идея. Да станем като Каталуния, звучи като кьорфишек”, коментират бизнесмени от Монтана. Пътят за икономическо възраждане на района е да се покрепя продукцията на местни фирми и фермерски пазари, казват те. Иначе също негодуват от оттеглянето на държавата от най-бедния европейски регион.

Виж повече


Под заглавие "Как работата на бюро руши здравето", СЕГА препечатва статия от "Дейли мейл": И преди сме го чували: Работата на бюро не е добра за здравето. Но малко от нас знаят как да намалят щетите. Ако прекарвате поне 6 часа дневно на бюро, рискът от сърдечен инцидент нараства двойно. Компютрите увеличават опасността от загуба на зрение с 40% и от поява на инсулинова резистентност, а също влияят на психическото здраве. При това физическата активност само през уикенда не компенсира щетите, нанесени през седмицата, и има повърхностен ефект."Най-важното от гледна точка на сърцето е, че ако сте седнали, сърдечният ви ритъм ще се забави и това влияе на всичко", обяснява д-р Алън Стюърт, кардиохирург от медицинския университет в Маунт Синай.Друг проблем е, че е по-вероятно човек да яде по-малко здравословна храна. Мускулите изгарят по-малко мазнини, когато човек не се движи. Получава се увеличена циркулация на мастни киселини и холестерол към сърцето, а това увеличава риска от инфаркт, допълва лекарят.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59