Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Животът в столицата е с една трета или с 30% по-скъп в сравнение с провинцията. Оказва се, че 2 325 лв. са необходими на месец за издръжката на 4-членно домакинство, включващо двама родители и две деца, което живее извън София, разказва МОНИТОР. В същото време на семейство, което е избрало най-големия град в страната за свой дом, са му нужни 3 023 лв., показват данни на КНСБ. По-високият размер се дължи основно заради разходите за наем, транспорт, отопление и различен тип услуги. Така се оказва, че за нормален живот извън столицата ще трябва да имаме в джоба по 581 лв. за всеки член от дома на месец, а в София – близо 756 лв.
Виж повече

Скандалът с дълговете на здравната каса към чужди клиники се заплете още повече. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, задето зад гърба му предложил на депутатите актуализация на бюджета на касата с цел разплащане на тези дългове, пише СЕГА. Плочев обаче отказва да напуска, а от обясненията му вчера изскочи канал за източване на пари от недобросъвестни български лекари, които викали с рейсове хора да ги лекуват в Европа. Професорът разказа съдържанието на разговор, който провел с премиера Бойко Борисов. "Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите, а как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари", сподели Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така "хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите". "Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото", добави Плочев.
Виж повече

Промени в законовите текстове, които определят сроковете за започване на отчуждителни процедури при изграждане на обекти - публична общинска или публична държавна собственост, на територията на София, предлагат депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", информира СЕГА. Редакциите са внесени между първо и второ четене на поправките, които ГЕРБ внесе в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Законопроектът предизвика противоречиви реакции заради регламентирането на високото строителство в столицата. За днес в Народното събрание е насрочена работна среща дискусия, организирана от Регионалната комисия. Тя трябва да разгледа проекта на доклад за второ гласуване на промените в закона. На срещата са поканени всички заинтересовани институции, неправителствени и браншови организации.
Виж повече

Срещу близо 1000 лв. всеки гражданин вече ще може да стане собственик на земята, върху която е построен домът му, съобщава МОНИТОР. Инициативата е похвална. В годините на масовото строителство, което се извършваше у нас, преди да ни удари световната финансова криза, един от любимите трикове на предприемачите измамници, бе да продадат един апартамент на зелено на няколко човека. Така преди десетина години във Велико Търново се оказа, че един от тези мошеници е продал апартаментите от новостроящата се кооперация по няколко пъти. А отгоре на всичкото ги е заложил и пред банка за заем с ипотека. Строителят успя да се покрие и изчезна в чужбина със заграбените от нещастните хорица милиони. А тях пък остави да се съдят с банката на кого принадлежат всъщност недостроените апартаменти. И тъй като се оказа, че сделката на предприемача с банката е сключена по-напред във времето, за хората, дали спестените си за черни дни парички, остана да пият една студена вода и да благославят родата на измамника по майчина линия до девето коляно.
Виж повече

Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите в България се увеличава и през 2016 г. достига 7.7 пъти - най-голямото неравенство в ЕС, съобщава СЕГА. За сравнение през 2012 г. тази разлика е била 6.1 пъти. 27.1% от домакинствата у нас са с общ доход на човек до 314 лв., колкото беше линията на бедност за 2017 г. 2325 лв. трябват за издръжка на семейство от двама родители с две деца, но в София животът е с 30% по-скъп и на същото домакинство ще му трябват над 3000 лв. - 3023.64 лв. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за края на м.г. Ако заплатата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да пада под 1163 лв. за всеки от двамата родители, или 1489 лв. бруто.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59