Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няма опасност от преливане на язовирите в Столичната община

Снимка: Лилия Герчева

Няма опасност от преливане на язовирите на територията на Столичната община - няма рискови участъци и нива, заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекция на състоянието на язовир "Мърчаево". Три от язовирите са напълно изпразнени, нивата на останалите се следят от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от от кметовете на населените места.

На територията на общината има шест общински язовира, три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци". Останалите, сред които и язовир "Мърчаево", се слядят непрекъснато, посочи кметът Фандъкова, която въпреки проливния дъжд лично инспектира състоянието му:

Язовирите, които са в експлоатация - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават непрекъснато, грижим се за тяхното почистване и най-вече за поддържането на свободен обем, така че да не се позволи преливане в моменти на по-обилни валежи. Трябва да кажем, разбира се, че никой не е по-силен от природата. Понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат критични ситуации.
 
СнимкаФандъкова подчерта, че най-важни са мерките по превенция - ежегодно почистване на 500-метровите участъци след преливниците на язовирите, на речните корита и дерета. През миналата година на територията на Столичната община са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от коритото на река Искър в район "Кремиковци". През тази година за почистване на около 85 км речни корита са предвидени 2 млн.и 700 хиляди, от които 1,5 млн. лева от общинския бюджет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Осуетиха опит за поставяне на скимиращо устройство на банкомат в София

Опит за поставяне на устройство за кражби от банкомат е бил осуетен в столицата. Този път под прицел беше банкомат в банков клон на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Тримата мъже са задържани през изминалата нощ от полицията след сигнал, че са се опитали да поставят копиращо устройство в банкомата и по този начин да оберат парите от..

публикувано на 20.06.18 в 10:09

10 нови "паяка" на ЦГМ бродят по столичните улици

По софийските улици вече се движат новите "паяци" на Центъра за градска мобилност, с които се репатрират паркираните в нарушение автомобили до наказателните паркинги на дружеството. Вчера са били пуснати експлоатация четири от новите коли, а днес ще бъдат пуснати всичките, които дружеството е закупило – общо 10. Засега екипите на Центъра..

публикувано на 20.06.18 в 09:13

"Фейсбук" пробва нови формати за онлайн видео

Социалната мрежа "Фейсбук“ предложи нови формати за онлайн видео като интерактивни игри, тестове и проучвания. Те ще бъдат достъпни за професионалисти, които създават видеосъдържание в социалната мрежа, като търсят ниша, за да се конкурират с компании като „Нетфликс“ или „Ютюб“, дъщерно дружество на Google. Една от функциите на позволи..

публикувано на 20.06.18 в 08:33

Здраве и стил на живот - избрано от печата

От днес сиренето в мандрите само от мляко, извежда в заглавие МОНИТОР . Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните...

публикувано на 20.06.18 в 08:26

Започва кандидатстването в професионалните гимназии

За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система ще бъде отворена днес. Заедно с това и в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието, ще започне приемът на документи на хартиен носител. Родителите, които изберат електронното..

публикувано на 20.06.18 в 08:04