Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няма опасност от преливане на язовирите в Столичната община

Снимка: Лилия Герчева

Няма опасност от преливане на язовирите на територията на Столичната община - няма рискови участъци и нива, заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекция на състоянието на язовир "Мърчаево". Три от язовирите са напълно изпразнени, нивата на останалите се следят от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от от кметовете на населените места.

На територията на общината има шест общински язовира, три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци". Останалите, сред които и язовир "Мърчаево", се слядят непрекъснато, посочи кметът Фандъкова, която въпреки проливния дъжд лично инспектира състоянието му:

Язовирите, които са в експлоатация - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават непрекъснато, грижим се за тяхното почистване и най-вече за поддържането на свободен обем, така че да не се позволи преливане в моменти на по-обилни валежи. Трябва да кажем, разбира се, че никой не е по-силен от природата. Понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат критични ситуации.
 
СнимкаФандъкова подчерта, че най-важни са мерките по превенция - ежегодно почистване на 500-метровите участъци след преливниците на язовирите, на речните корита и дерета. През миналата година на територията на Столичната община са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от коритото на река Искър в район "Кремиковци". През тази година за почистване на около 85 км речни корита са предвидени 2 млн.и 700 хиляди, от които 1,5 млн. лева от общинския бюджет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здраве и стил на живот - избрано от печата

И за бележките за имунизации ще се плаща, извежда в заглавие СЕГА . От догодина личните лекари ще могат да искат такса за издаване на служебните бележки, с които удостоверяват, че децата имат задължителните имунизации, предвиждат промени в наредбата на МЗ, с която се определя основният пакет дейности, плащани от здравната каса. От пакета отпада..

публикувано на 13.12.18 в 08:37

Купуваме електронни винетки от понеделник

На 17 декември трябва да започне продажбата на новите електронни винетки за леките автомобили, които влизат в сила от 1 януари догодина. Те ще се купуват през сайта bgtoll.bg, мобилно приложение, над 500 терминали за самообслужване, както и в обекти в търговската мрежа. Цените на стикерите се запазват. От 2019 година се въвежда уикенд винетка с цена..

публикувано на 13.12.18 в 08:12

Над 60% от младежите у нас живеят в пренаселени жилища

Около 62 процента от младите българи във възрастовата категория 15-29 години, или близо две трети от младото поколение у нас в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на "Евростат" за жилищните условия в страните от Европейския съюз през 2017 г. Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за..

публикувано на 13.12.18 в 08:03

Декември се усмихва днес

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад и привечер облачността ще започне да се увеличава, отначало - средна, а по-късно и висока. Ще се задържи почти без валежи. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца. Над..

публикувано на 13.12.18 в 07:58

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19