Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няма опасност от преливане на язовирите в Столичната община

Снимка: Лилия Герчева

Няма опасност от преливане на язовирите на територията на Столичната община - няма рискови участъци и нива, заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекция на състоянието на язовир "Мърчаево". Три от язовирите са напълно изпразнени, нивата на останалите се следят от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от от кметовете на населените места.

На територията на общината има шест общински язовира, три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци". Останалите, сред които и язовир "Мърчаево", се слядят непрекъснато, посочи кметът Фандъкова, която въпреки проливния дъжд лично инспектира състоянието му:

Язовирите, които са в експлоатация - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават непрекъснато, грижим се за тяхното почистване и най-вече за поддържането на свободен обем, така че да не се позволи преливане в моменти на по-обилни валежи. Трябва да кажем, разбира се, че никой не е по-силен от природата. Понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат критични ситуации.
 
СнимкаФандъкова подчерта, че най-важни са мерките по превенция - ежегодно почистване на 500-метровите участъци след преливниците на язовирите, на речните корита и дерета. През миналата година на територията на Столичната община са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от коритото на река Искър в район "Кремиковци". През тази година за почистване на около 85 км речни корита са предвидени 2 млн.и 700 хиляди, от които 1,5 млн. лева от общинския бюджет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата.  Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 18.00 часа на живеещите в района на ул. „Любляна“ - от ул. „Народен герой“ до бул. „Никола Петков“.  Поради изграждане на..

публикувано на 25.09.18 в 08:37

Въвеждат се промени в организацията на движение по бул „Пенчо Славейков“

Във връзка с рехабилитацията на бул. „Пенчо Славейков“ от ул. „Цар Асен“ до бул. „Ген. Тотлебен“ се въвеждат промени в организацията на движение. Това съобщиха от Столичната община.  Възстановява се движението през кръстовище бул. „Прага" - бул. „Пенчо Славейков“- ул. „Св. Георги Софийски“. До 6 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства..

публикувано на 25.09.18 в 08:31

Днес вятърът ще отслабне, максималните температури ще са между 15° и 20°

Днес вятърът ще отслабне, но ще остане умерен от северозапад. В сутрешните часове на места в източните райони все още ще превалява, но валежите бързо ще спрат, а облачността навсякъде ще намалее до слънчево. Максимални температури ще бъдат предимно между 15° и 20°, в София около 15°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за септември - ще..

публикувано на 25.09.18 в 08:30

Хора сигнализират за паднали клони и дървета от вятъра

Вече са получени сигнали за паднали клони и дървета от появилия се силен вятър в София, съобщи в ефира на Радио София директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров . За щастие няма пострадали хора и сериозни материални щети. Клон е паднал върху автомобил. Сигналите, постъпили в службата на общината са..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Голямото следпразнично завръщане започва

В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция, се очаква засилен трафик. Движението към големите градове ще е натоварено. Традиционно най-сериозно се очаква да бъде движението по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и по главен път Е-79. Властите призовават шофьорите да карат с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 09:43