Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няма опасност от преливане на язовирите в Столичната община

Снимка: Лилия Герчева

Няма опасност от преливане на язовирите на територията на Столичната община - няма рискови участъци и нива, заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекция на състоянието на язовир "Мърчаево". Три от язовирите са напълно изпразнени, нивата на останалите се следят от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от от кметовете на населените места.

На територията на общината има шест общински язовира, три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци". Останалите, сред които и язовир "Мърчаево", се слядят непрекъснато, посочи кметът Фандъкова, която въпреки проливния дъжд лично инспектира състоянието му:

Язовирите, които са в експлоатация - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават непрекъснато, грижим се за тяхното почистване и най-вече за поддържането на свободен обем, така че да не се позволи преливане в моменти на по-обилни валежи. Трябва да кажем, разбира се, че никой не е по-силен от природата. Понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат критични ситуации.
 
СнимкаФандъкова подчерта, че най-важни са мерките по превенция - ежегодно почистване на 500-метровите участъци след преливниците на язовирите, на речните корита и дерета. През миналата година на територията на Столичната община са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от коритото на река Искър в район "Кремиковци". През тази година за почистване на около 85 км речни корита са предвидени 2 млн.и 700 хиляди, от които 1,5 млн. лева от общинския бюджет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои последният зимен уикенд

Последният зимен уикенд засега се очертава да бъде на 24 и 25 март. Започналото застудяване ще се задържи и в първия почивен ден, като дневните температури трудно ще достигат 5 градуса над нулата, съобщава БГНЕС. В събота ще има и слаби превалявания на места от сняг. В празничната неделя, когато е Благовещение, а и когато вече ще сме преместили..

публикувано на 23.03.18 в 10:35

Натоварено е движението на Орлов мост

Натоварено е движението на Орлов мост, това съобщи нашият репортер Божидар Янев. Автомобилите преминават на около 8-9 минути, същото е положението и в района на СУ "Св. Климент Охридски". Натоварено е и в района на пл. "Сточна гара", в посока бул. "Васил Левски" и "Подуяне", но трамваите се движат нормално. По-затруднено е преминаването на..

публикувано на 23.03.18 в 08:55

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цветан Пешев“, с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 20:00 часа на живеещите в района на: ул. „Димитър Тошков“, ул. „Драгуната“, ул. „Цветан Пешев“, ул. „Петър Белев“. Поради..

публикувано на 23.03.18 в 08:49

Въвежда се организация на движението за заснемане на филм

Въвежда се организация на движението в София за заснемане на филм, съобщиха от Столичната община. От 7.00 до 19.00 часа се забранява престоят и паркирането на превозни средства с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“, на пл. “Н. Гяуров“. От 14.00 до 19.00 часа на 26 март..

публикувано на 23.03.18 в 08:38

Нови снеговалежи се очакват в нощта срещу събота

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг. Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине в дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала, сочи прогнозата на НИМХ. Над..

публикувано на 23.03.18 в 08:33