Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази година се очакват около 12 300 първолаци

Започва кампанията за кандидатстване за първи клас в София

Започва кампанията за подаване на документи за прием в първи клас за училищата в София. С новата наредба се въвежда принципът на уседналост и така най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или които живеят в граничен на училището район, също получават по-висок шанс за прием.

Срокът за записване е до 16 май. Първото класиране за приетите първолаци ще бъде публикувано на 4 юни в 17 часа. От 5 до 7 юни ще продължи записването, след което ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември, посочи Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София-град. Тя увери, че за всички първокласници в София ще има места за новата учебна година

Според Кастрева, критерият за уседналост е добър, защото е обективен и е "добър инструмент за училището". Друг е въпросът този критерий как ще бъде приет от родителите, защото София е голям, динамичен град, който непрекъснато расте.

ВИЖТЕ ОЩЕ

22 млн. лв. от "Региони в растеж" за градската среда в Перник

22 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ се влагат в социална, образователна, пътна, административна инфраструктура и подобряване на градската среда в Перник, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в навечерието на празника на града. Аврамова откри „Парк на предизвикателствата“ и ремонтирания..

публикувано на 16.10.18 в 14:13

Накъде в София

Празник На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да наблюдават планираните регулярни полети, както и да се запознаят с предназначението и..

публикувано на 16.10.18 в 09:08

Столични райони с нарушено водоснабдяване днес

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от „Софийска вода”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Караджа“ с. Горни Богров, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа в района на: с.Горни Богров. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул...

публикувано на 16.10.18 в 08:53

Слънчево, максималните температури стигат над 20 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и около водните басейни ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с по-значителни временни увеличения на..

публикувано на 16.10.18 в 08:44

Въвежда се временна организация на движението

Въвежда се временна организация на движението за заснемането на филма „Патрулки”, съобщиха от Столичната община.  Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режима на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:  - От 18.00 часа на 16 октомври до 03.00 часа на 17..

публикувано на 15.10.18 в 18:57