Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

От 21 май започва кандидатстването с проекти за подобряване на междублоковите пространства по Програма „Зелена София“ на Столична община, пише МОНИТОРПрограмата е насочена към обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост, като създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих. Програмата е насочена към обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост, като създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих.

Министърът на туризма Николина Ангелкова взе участие в кръгла маса в Стара Загора, на която бяха обсъдени възможностите за промотиране и реклама на спа, балнео и уелнес туризма ни зад граница, както и новите 7 спа маршрута, изготвени от експерти на ведомството, представители на бизнеса, научните среди и местните власти, съобщава ТРУД. Поредицата от дискусии се организира съвместно от Министерство на туризма и вестник „Труд”. За 10 милиона лева ще могат да кандидатстват през следващите години организациите за управление на туристическите дестинации. Само преди няколко дни Министерство на туризма е одобрено за проект за финансиране на организациите, чиято първа фаза е на стойност 5 млн. лв., обясни ресорният министър Николина Ангелкова в Стара Загора. Втората фаза на проекта ще е за още 5 милиона лева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще прави засилени проверки на къмпингуващите по родното Черноморие това лято, разказва СЕГА. "Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Всеки плаж, независимо дали е охраняем или не, бива проверяван от нас", обясни министърът пред Би Ти Ви вчера. Изявлението идва на фона на факта, че работната група към Министерството на туризма вече повече от година не може да изготви правила за разполагането на палатки и каравани край морето. Според Ангелкова регламент все още няма, защото "определена група от хора с крайни позиции смятала, че свободното къмпингуване трябва да бъде 100% разрешено".

През първото тримесечие на 2018 г. социалното неравенство в страната се е задълбочило, информира СЕГА. Налице е икономически подем, който не облагодетелства всички, а това засилва вътрешните различия между населението в регионите. Ако в Югозападния район, където е София, доходите почти достигат необходимата за нормална издръжка сума, то в Северозападния те са едва 70.6% от нужното. Това сочи изследване на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината. Според него, за да живее нормално едно четиричленно семейство с две деца, и двамата родители трябва да получава две месечни заплати, не по-ниски от 1506 лв. бруто, или общо 2340 лв. нето.

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило, цитирани от МОНИТОР. Основните пострадали в графа „измами“ в отчетите на силовото министерство са били жертви, доверили се на писма в интернет. Една от последните тенденции, които заляха електронните пощи, беше със съобщения от различни институции – банки, НАП, енергоразпределителни дружества и фирми за бързи кредити.

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими, пише СЕГА. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае. Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години, но тя се превърна в проблем на управляващите едва когато от нея бе засегнато правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06