Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здравните досиета вече са достъпни и с ПИК от НАП, информира СЕГА. Най-накрая здравната каса осигури по-лесен достъп до здравните досиета. На сайта на НЗОК е разработена нова функционалност, която дава възможност на здравноосигурените, които имат Персонален идентификационен код на Националната агенция на приходите, да разглеждат своето пациентско досие.

От 2013 г. касата дава възможност всеки да влезе в досието си и да види какво лечение е отчетено и платено на негово име. Досега това ставаше само с универсален код за достъп, който се издава само от здравната каса и за получаването му трябва да се отиде лично до неин офис. Услугата, с която касата се надяваше да подобри контрола и да има обратна връзка с пациентите, които да сигнализират, ако открият, че на тяхно име има платени услуги, които не са получили, не предизвиква особен интерес. За почти 5 години кодове си бяха взели под 40 000 души. Затова от зимата касата започна акция и кодове се предлагат на всеки, който отиде по някаква работа до районните каси, а не само на този, който изрично си поиска. С възможността досието да се проверява с ПИК обаче достъп до системата ще имат 400 000 души.

Грешка се появи и в матурата по математика, четем още в СЕГА. След спорния въпрос 7 в матурата по български език грешка се появи и в задача номер 18 от теста по математика за зрелостниците. В първия случай от просветното министерство анулираха задачата, въпреки че не признаха фактическа грешка, а само семантична неточност, и решиха да дадат на всички ученици по 1 т.

В злополучния 18-и въпрос от матурата по математика от абитуриентите се иска да посочат дължината на втория диагонал на успоредник, като са дадени дължините на по-малката му страна и на по-малкия му диагонал - съответно 6 см и 8 см. Посочено е и че ъгълът между тях е 60 градуса. Според математици обаче такъв успоредник не съществува - ако човек започне да чертае въпросната фигура, то ще се окаже, че по-голяма й страна е по-малка от 6 см (от по-малката). След цял ден умуване вчера от МОН излязоха с противоречиво обяснение, от което се разбира единствено, че задачата няма да бъде анулирана и че ведомството не вижда особен проблем в нея.

Всяко трето дете в България посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст, съобщава МОНИТОР. Българските деца и юноши са в първите 10 челни места по сексуален тормоз, рисково сексуално поведение и употреба на алкохол. Това твърдят от общинската дирекция „Превенции“ във Варна, като цитират международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст“, проведено в 43 държави.

Във възрастта между 14-18 години информацията за това как да се предпазят, е от критично значение, защото все повече тийнеджъри се впускат в рискови ситуации, опасни за здравето и животозастрашаващи. Необходимо е да се засили фокусът и превантивните програми, които да информират децата и юношите, относно ангажирането им в рискови сексуални отношения, последствията от необмислени решения и импулсивни постъпки с цел подпомагането им да вземат разумни решения, които водят до запазване на психо-физическото им здраве.

Потребителските кредити поскъпнаха с 1% за месец, четем в 24 ЧАСА. Тенденцията за ниски лихви по кредитите започва да се обръща, а поскъпването тръгва от потребителските, сочат данни на БНБ. Средната годишна лихва по тях само през април се е увеличила с 0,81% спрямо март и е стигнала 8,61%. По- високи в сравнение с преди година са най-масовите потребителски заеми със срок за издължаване от 1 до 5 г. Средните лихви по тях вече са 11,46% срещу 10,52% за април 2017 г. (Виж таблицата). Банкери посочиха три причини за ръста на лихвите по кредити. Едната е извън България - ЕЦБ още няма решение за повишаването на лихви, но дава сигнали, че е предстоящо. Друга причина е нуждата от инвестиции в дигитализация, поради което банките отваряли маржа между лихвите по кредити и депозити. Третата причина е свързана с усилията на банкерите за намаляване на процента на лошите кредити. За целта, като мека спирачка се използват и по-високи лихви по най- масовите заеми.

Спестяваме за пенсия в Париж или Берлин, извежда в заглавие ТРУД. Българите ще може да спестяват за трета пенсия чрез вноски във фондове в Париж, Берлин или в произволна страна от ЕС. Това ще стане, ако в ЕС започне да действа нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, стана ясно на конференция в София, на която присъстваха представители на Европейската комисия и на българското правителство. Новият общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) е нов тип доброволна пенсия, чиято цел е да дава на хората по-голям избор, когато заделят пари за старините си. А конкуренцията ще доведе до по-ниски такси за управлението на пенсионните продукти.

Министерството на туризма ще даде над 40 000 лв. за дрон над плажовете, посочва СЕГА. Обществена поръчка за 41 000 лв. без ДДС за заснемане с дрон на 180 плажа, предоставени на концесия и отдадени под наем, е обявило Министерството на туризма. Участникът трябва да има дрон "всичко в едно", със скорост на движение при снимане от минимум 100 км в час. Това породи съмнения, че търгът е подготвен за една-единствена фирма, която предлага подобни устройства. Въздушната камера трябва да лети поне 20 минути, става ясно от поръчката. Фирмата кандидат трябва да има поне двама души, които са конкретно ангажирани за изпълнение. Отделно от това всеки един от експертите трябва да има поне двугодишен опит и да има удостоверения за професионален курс за пилоти на дронове или еквивалентен и издържан курс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59