Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Периодичните сътресения във фонда за лечение на деца дават резултат - все по-малко хора даряват средства. През 2017 г. постъпилите дарения са в размер на едва 165 939 лв., пише в отчета на структурата за миналата година, цитиран от СЕГА. За сравнение през 2016 г., когато тогавашният директор Павел Александров беше показно арестуван, неправителствените организации реагираха остро, а скандалът разстрои работата на фонда за месеци наред, са събрани повече пари - 188 000 лв. Първото тримесечие на тази година също сочи, че се върви към ново дъно - за януари, февруари и март са дарени едва 17 000 лв., макар че през май има ръст и граждани, фирми и институции са дарили 29 000 лв. "Не се отчита активност от страна на Обществения съвет към фонда за привличане на дарителски средства към фонда, а това е една от задачите на ОС по правилник", коментира по този повод директорът на фонда Мариета Райкова в отчета.

Три дни след крайния срок, в който трябваше да има поне разчети колко ще струват евентуални промени в подкрепата на хората с увреждания, преговорите изглеждат в задънена улица, съобщава СЕГА. Все повече са гласовете, че в момента се решават проблемите само на 10 000 души. Премиерът Борисов пък се срещна с протестиращи майки в Бургаско и обяви, че е готов да даде повече пари, но когато се увери, че те ще отидат там, където трябва. В последното обаче вече никой не е сигурен. Социалното министерство така и не успя в петък да представи разчети колко ще струва да се въведат предложенията на омбудсмана Мая Манолова. Преговорите се въртят около въвеждането на лична помощ за хората, които се нуждаят от чужда помощ - това са 80 000 българи, 3000 от които обаче са настанени в домове.

До 150 лв. глоба ще отнасят шофьорите, спрели или паркирали возилата си на трамвайни и жп линии в София. Това предвиждат промени в наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, пише МОНИТОР. В момента също са забранени паркирането и престоят на релсите, но глоба не е предвидена. От „Московска“ 33 ще глобяват и с по 200 лв. всички, паркирали на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв. Намалена обаче ще бъде максималната глоба за спиране в паркове и зелените площи на града от 500 на 200 лв.

България има възможност да привлича повече туристи от високия сегмент, включвайки наши хотели в глобалната инициатива „Зелен ключ“, информира МОНИТОР. Според Станимир Георгиев, председател на българското движение „Син флаг”, което е инициатор и на кампанията родни хотели да получат екоетикета, основните критерии за „Зелен ключ” са доста и са групирани в няколко направления. „Те засягат най-общо консумацията на ток и друг вид енергия, като е добре да се ползват алтернативни източници, енергоспестяващи уреди. Няма процент за използваната зелена енергия, но има за дела на енергоспестяващите лампи, които трябва да бъдат над 75% от наличните в хотела.

Пълен хаос и тотална незаинтересованост цари относно контрола на изпълнението на одобрените и предплатени с пари на българските и европейските данъкоплатци проекти от културната програма на европредседателството, пише СЕГА. Министерството на културата не разполага с актуална информация колко проекта са приключили и какъв е ефектът от тях, служителите му не полагат усилия да следят процеса. Те чакат изпълнителите сами да ги информират какво са свършили. Това става ясно от отговори на изпълнителния директор на Национален фонд "Култура" Борислав Геронтиев на въпроси на вестник "Сега" , получени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години, съобщава СЕГА. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък, с който управляващите се хвалят толкова много, не е влязъл нито един лев. В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии. 31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Българската стопанска камара (БСК) остро разкритикува проекта на екоминистерството за увеличение на част от екотаксите, които в момента се плащат от собствениците на леки автомобили, пише СЕГА. Проектът на ведомството на Нено Димов е публикуван за обществено обсъждане и в момента по него се събират предложения. Ако той бъде приет, таксата за внесените автомобили втора ръка на възраст до 5 години ще се вдигне с 30 лв. до 290 лева. За коли над 10 години ще се плащат по 310 лв. вместо досегашните 275 лв. Въвежда се и такса за камиони и автобуси. от БСК твърдят, че няма яснота за какво се харчат парите от събраните такси, чийто годишен размер е около 50-60 млн. лв. Липсва и информационна система, която да показва с какъв ефект се изразходват парите за управление на отпадъците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59